Αποχωρεί από ΥΠΟΙΚ ο Schaeuble – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Σεπτέμβριος 27,  2017

Του Βασίλη Γεώργα

Ο Wolfgang Schaeuble θα είναι ο υποψήφιος που θα προτείνει η συμμαχία CDU/CSU για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου. Οι πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα γερμανικά και άλλα διεθνή μέσα επιβεβαιώθηκαν από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Volker Kauder, σε μία εξέλιξη που αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία και σαφέστατα έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός πολιτικός συμφώνησε, λοιπόν, να αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ μετά από 8 χρόνια και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στη Bundestag. Τα καλά νέα για πολλούς στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα «ξεφορτώνεται» τον Wolfgang Schaeuble από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Τα κακά είναι ότι αν ο Δρ. Schaeuble μεταβεί στην προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου, η χώρα θα φορτωθεί έναν νέο υπουργό με ακόμη πιο σκληροπυρηνικές θέσεις για την ελληνική «διάσωση» εφόσον  προχωρήσει τελικά η συνεργασία του CDU με τους Φιλελεύθερους του FDP.

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της καγκελαρίου Merkel. Όμως το σενάριο ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από το FDP έχει ισχυροποιηθεί από την επόμενη κιόλας ημέρα των γερμανικών εκλογών, και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τη χώρα μας.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη αν όχι με μια νέα πραγματικότητα, σίγουρα με μια πιο σκληρή, καθώς επίκεινται εξαιρετικά κρίσιμες διαπραγματεύσεις τους επόμενους 11 μήνες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τον τρόπο «εξόδου» από το Μνημόνιο.

Οι γερμανοί Φιλελεύθεροι δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ελαστικοί με την Ελλάδα. Παρότι στην δεύτερη κυβέρνηση Merkel δεν δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, είχαν πάντα τη δική τους ξεχωριστή άποψη και δυσκολεύονταν πάντα να αποδεχτούν τόσο τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας μέσω προγραμμάτων στήριξης, όσο και μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρόσφατα ο επικεφαλής τους Christian Wolfgang Lindner δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί τη συνέχιση των ελληνικών προγραμμάτων μόνον υπό τον όρο πως θα παραμείνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ ώστε να εγγυάται την βιωσιμότητα του χρέους.

Οι θέσεις Schaeuble ήταν γνωστές και οι χειρισμοί του συγκεκριμένοι. Ακόμη και αν η γερμανική στάση δεν αλλάξει δραματικά, ένας νέος υπουργός Οικονομικών προερχόμενος από το FDP θα σηκώσει εκ των πραγμάτων πολύ πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Εκτός αν παρά τα όσα λέγονται, στο τέλος αποδειχθεί πως το FDP είναι διατεθειμένο να βάλει πολύ νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά στην χώρα μας.

Οι γερμανοί Φιλελεύθεροι είναι ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό κόμμα που, όμως, τους συνοδεύει η κακή φήμη των σκληρών ευρωσκεπτικιστών επειδή οι θέσεις τους υπέρ της ευρωζώνης των πολλών ταχυτήτων, αλλά και ειδικότερα οι απόψεις τους για το ελληνικό πρόγραμμα, ήταν πάντα πολύ πιο «προωθημένες» από εκείνες του Schaeuble. Το περιβόητο Σχέδιο Schaeuble για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απηχούσε σε μεγάλο βαθμό δικές τους προτάσεις τις οποίες αρκετοί πια ανησυχούν πως μπορεί και να τις ξαναβρούμε μπροστά μας αν τα πράγματα «στραβώσουν» στην πορεία.

Προφανώς και η ανάληψη της ιδιαίτερα κρίσιμης θέσης του υπουργού Οικονομικών από το FDP προϋποθέτει «προσαρμογές». Μένει να τις δούμε αν και σε τι βαθμό θα τις κάνουν.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Bild μετέδωσε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία ανάμεσα στον Schaeuble, την καγκελάριο Angela Merkel και την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και  των εταίρων τους βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, ενώ η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στις 17 Οκτωβρίου.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι την πρόταση προς τον παλαίμαχο πολιτικό -ο μακροβιότερος στην Bundestag, με 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας- κατέθεσαν η ίδια η Merkel και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της  CDU, Volker Kauder, επικαλούμενοι τις λεπτές και επικίνδυνες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο εξαιτίας της παρουσίας των 94 βουλευτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

«Προφανώς (είναι κατάλληλος). Ο Wolfgang Schaeuble ενσαρκώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία, σε τέτοιες επικίνδυνες εποχές, είναι αναγκαία για την σταθερότητα και την ενότητα της χώρας μας», δήλωσε στην Bild ο ηγέτης της CSU, Edmund Stoiber, αποδεικνύοντας ότι έχει ήδη υπάρχει η σχετική προεργασία.

Επί της ουσίας, βεβαίως, πέραν της προσφοράς που μπορεί να έχει ο πολύπειρος Schaeuble από τη συγκεκριμένη θέση, με την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων του FDP, μιας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ηγέτης τους, Christian Lindner, έχει θέσει ως όρο το συγκεκριμένο πόστο να ανατεθεί σε στέλεχος του κόμματός του. Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως την πληροφορία.

http://www.liberal.gr/arthro/168850/politiki/2017/apochorei-apo-ypoik-o-Schaeuble—ti-simainei-gia-tin-ellada.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s