Ο Χάρτινος Πύργος των Σαούντ – Μια αφήγηση εκ των ένδον

Ιούνιος 30,  2017

Pepe Escobar

Πολύγλωσσος, πολύπειρος, αεικίνητος, ο διεθνώς διάσημος δημοσιογράφος και συγγραφέας Pepe Escobar, συνεργάτης έγκυρων οργάνων ενημέρωσης σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη, χρησιμοποιεί εδώ τις αποκλειστικές πηγές του στη Μέση Ανατολή για διείσδυση στα σκοτεινά άδυτα των μεσαιωνικών ισλαμικών ανακτόρων του Περσικού Κόλπου, όπου ένα εκρηκτικό μίγμα οικογενειακών συγκρούσεων, πετροδολαρίων και φυσικού αερίου, αποικιοκρατικής κερδοσκοπίας, μυστικών υπηρεσιών, μισθοφόρων και τρομοκρατίας απειλεί να προκαλέσει μιαν νέα μεγάλη εστία ανάφλεξης ,με βαρύτατες συνέπειες και στην διεθνή οικονομία. To άρθρο αυτό παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και κατασκοπευτικής περιπέτειας

Ακριβώς τις μέρες που οι γεωπολιτικοί οιωνοσκόποι περίμεναν αλλαγή καθεστώτος στο Κατάρ –οργανωμένη από την αγχωμένη οικογένεια των Σαούδ- η καθεστωτική αλλαγή έγινε στην Ριάντ, οργανωμένη από τον πρίγκιπα-Πολεμιστή, τον  καταστροφέα της Υεμένης και τον πολιορκητή του Κατάρ, Μωχαμάντ  Μπιν Σαλμάν (ΜΜΣ).

Λαμβάνοντας υπόψη το άβατο της οικογενειακής ολιγαρχίας πετροδολαρίων της ερήμου που ενσαρκώνει ένα έθνος, απόκειται σε ελάχιστους ξένους με άδεια εισόδου στα ενδότερα να βγάλουν νόημα για το τελευταίο αραβικό «Παιχνίδι των Θρόνων» (Game of Thrones).

Δεν βοηθάει επίσης στην διάγνωση το γεγονός ότι η γαλαντομία των Σαουδικών και των  Εμιρατικών λόμπυ στην Ουάσιγκτων εξουδετερώνει  την κρίση  των διαφόρων  «δεξαμενών σκέψης» και των άλλων διαθέσιμων μέσων οδηγώντας τους σε μια αθλία ψευδοκολακεία.

Μια κορυφαία  Μεσανατολική πηγή, στενά συνδεόμενη με τον Οίκο των Σαούδ και σε διάσταση με την επικρατούσα αμερικανική άποψη, δεν κρύβει λόγια: «Η CIA είναι πολύ δυσαρεστημένη με την απόλυση του (τέως διαδόχου) Μωχαμάντ Μπιν Ναγιέφ. Ο Μωχαμάντ Μπιν Σαλμάν θεωρείται ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας.

Τον Απρίλιο του 2014 ολόκληρες οι βασιλικές οικογένειες των  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας επρόκειτο νε εκθρονιστούν από τις ΗΠΑ λόγω τρομοκρατίας. Η ενέργεια ματαιώθηκε με συμβιβασμό, υπό τον όρο ότι ο διάδοχος Ναγιέφ θα ανελάμβανε την διακυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Πριν το πραξικόπημα στη Ριάντ  μια επίμονη πληροφορία κυκλοφορούσε σε επίλεκτους γεωπολιτικούς κύκλους της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν ένα άλλο πραξικόπημα εναντίον του νεαρού Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ Αλ-Θανί, οργανωμένο από τον Διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Μωχαμάντ Μπιν-Ζαγιέντ,  με την βοήθεια των μισθοφόρων της Blackwater/Academi του Έρικ Πρινς που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ζαγιέντ συμβαίνει κρίσιμα να είναι ο μέντορας του νέου διαδόχου και ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν.

Και η πηγή μας εξηγεί: «Ο (΄Ερικ) Πρινς είναι CIA κα προφανώς σταμάτησε οποιαδήποτε απόπειρα πραξικοπήματος στο Κατάρ. Η CIA εμπόδισε το πραξικόπημα στο Κατάρ και οι Σαουδάραβες αντέδρασαν καταργώντας τον επιλεγμένο από την CIA Μωχαμάντ Μπιν Ναγιέφ για να είναι ο επόμενος βασιλιάς. Οι Σαουδάραβες φοβούνται. Η Μοναρχία έχει πρόβλημα, καθώς η CIA μπορεί να φέρει ένα στρατό στη χώρα εναντίον του Βασιλιά. Αυτή ήταν μια κίνηση άμυνας του Μπιν Σαλμάν.»

Και η ίδια πηγή συνέχισε: ‘Ο Μωχαμάντ Μπι-Σαλμάν μαζεύει αποτυχίες. Υεμένη, Συρία, Κατάρ, Ιράκ κλπ είναι όλες αποτυχίες δικές του. Η Κίνα επίσης είναι δυσαρεστημένη μαζί του επειδή  υποκινεί ταραχές στο Σινγιάνγκ. Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη μαζί του, αφού αυτός ήταν και είναι πίσω από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ποιοι είναι οι σύμμαχοί του; ΄Εχει έναν μόνο, τον πατέρα του, ο οποίος είναι ουσιαστικά ανήμπορος.» Ο βασιλιάς Σαλμάν  πάσχει πράγματι από άνοια.

Η πηγή είναι ξεκάθαρη΄ « είναι πολύ πυθανόν η CIA να κινηθεί ενάντια στη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας». Αυτό θα μπορούσε να τοποθετήσει τον πόλεμο μεταξύ του Προέδρου Τrumb και ορισμένων κλάδων του βαθέως κράτους των ΗΠΑ σε ένα τελείως νέο επίπεδο. . 

Και για να συμπληρωθεί ο αραβικός γρίφος, υπάρχει ο παράγων Τζάρετ της Αραβίας. Τζάρετ Κούσνερ είναι ο γαμπρός και Ειδικός Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Δεν υπάρχει τρόπος για οποιαδήποτε σοβαρή πηγή πληροφόρησης να επιβεβαιώσει οτιδήποτε για την απόπειρα πραξικοπήματος στο Κατάρ. Αλλά εάν αυτή πράγματι έγινε και απέτυχε, ο Τζάρετ Κούσνερ θα έπρεπε να είχε εσωτερική πληροφόρηση, δεδομένων των διασυνδέσεών του.

Σύμφωνα με την πηγή: « Ο Τζάρετ Κούσνερ είναι ουσιαστικά χρεωκοπημένος  στην 5ηΛεωφόρο αρ.666 και  έχει ανάγκη από την οικονομική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, έτσι κάνει ότι του ζητήσουν οι Σαουδάραβες. Οι υποθέσεις του είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε ούτε ο πενθερός του δεν μπορεί να τον ξελασπώσει.»

Επιχείρηση Αλαζονεία στη ΄Ερημο

Αυτό το κουβάρι των εξελίξεων επιβεβαιώνει το περίφημο υπόμνημα  του Δεκεμβρίου 2015 της γερμανικής κατασκοπείας  BND, σύμφωνα με το οποίο ο Οίκος των Σαούντ υιοθέτησε « μιαν προθόρμητη πολιτική επεμβάσεων», με τον τότε υπουργό Αμύνης και Αναπληρωτή Διάδοχο Μωχαμάντ Μπιν Σαλμάν, έναν τζογαδόρο που ασφαλώς θα προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Το υπόμνημα της BND ανέφερε με λεπτομέρειες πως στη Συρία η Σαουδική Βασιλική Οικογένεια είχε στρατολογήσει ως στρατό κατοχής της Συρίας την Αλ Νούσρα, ψευδώνυμο της Αλ Κάϊντα, όπως επίσης, ως ιδεολογική αδελφή δύναμη την Αχράρ Αλ-Σαμ. Μετάφραση: Ο Οίκος των Σαούντ ως ενισχυτής, υποκινητής και εξοπλιστής (τροφοδότης πολεμικού υλικού- εξοπλισμού) της τρομοκρατίας των Σαλαφιστών-Τζιχαντιστών. Και αυτό από ένα καθεστώς που καταγγέλλει τώρα το Κατάρ ότι κάνει το ίδιο ( το Κατάρ βοηθούσε άλλες φατρίες).

Στην Υεμένη η γερμανική BND ανησυχούσε ότι ο πόλεμος του Σαλμάν εναντίον των ανταρτών Χούτις και του Υεμενικού στρατού βοηθεί την Αλ Κάϊντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Τώρα ο πόλεμος του Σαλμάν – διεξαγόμενος με αμερικανικά και βρετανικά όπλα- έχει επίσης προκαλέσει μια φρικώδη ανθρωπιστική καταστροφή. Πως συνέβη ένας αλαζόνας, ακατάστατος, αστοιχείωτος όπως ο ΜΜΣ να  έρθει τόσο κοντά στο να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Ασία; Και όχι μόνο σ’ αυτήν. Κύματα απελπισίας διατρέχουν του Δυτικούς επενδυτικούς κύκλους με την σκέψη ότι ο Σαλμάν είναι τέτοιο ξεκάρφωτο κανόνι που απειλεί να ανατινάξει τα ταμεία συντάξεων όλης της οικουμένης.

Εδώ χρειάζεται κάποιο ιστορικό. Το σημερινό είναι το Τρίτο Βασίλειο των Σαούντ. Ιδρύθηκε από τον ΄Ιμπν Σαούντ το 1902, διατηρώντας την ίδια καταστρεπτική συμμαχία  με τους τρωγλοδύτες κληρικούς Ουαχάμπι.  Ο Ιμπν Σαούντ  στην αρχή κυβέρνησε μόνο τη Ναζντ. ΄Επειτα, το 1913, προσάρτησε  την Σιιτική Ανατολικήν Αραβία (εκεί που είναι το πετρέλαιο ) και μέχρι το 1926 το Εζάζ, στην  ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Η ανακήρυξη του «Ηνωμένου Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας»  έγινε μόνο το 1932 και ο  Ίμπν Σαούντ πέθανε το 1953.  Από το χαρέμι των συζύγων του μεγαλύτερη επιρροή αποδίδεται στην Ασά αλ-Σουνταϊρί.  ΄Εκαναν μαζί εφτά γιούς. Ο πάσχων με άνοια βασιλιάς Σαλμάν, ο  παραμερισθείς Ναγιέφ και ο  νέος διάδοχος Σαλμάν είναι όλοι Σουνταϊρί.

Πολλοί άλλοι πρίγκιπες είναι ικανότεροι του Σαλμάν. Ο Ναγιέφ, που θήτευσε πολύ καιρό στο υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ο τσάρος της αντιτρομοκρατίας (και γι’ αυτό  ο αγαπημένος της CIA). Είναι και ο Μιντάμπ Μπιν-Αμπντάλα, υπουργός της Εθνοφυλακής, και ο περιβόητος Πρίγκιπας Τουρκί, τέως αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας, τέως πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τέως «κολλητός» του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ακόμη ο Χαλέντ Μπιν Φαϊζάλ, κυβερνήτης της Μέκκας και πρώην  υπουργός Παιδείας.

Ο Μπιν Σαλμάν ποντάρει τα πάντα στο πρόγραμμά του ΄Οραμα 2030 – το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να ανατάξει τη Σαουδική Αραβία από την μονοκαλλιέργεια του πετρελαίου, αλλά προϋποθέτει μια ουσιαστικά ανέφικτη πολιτική αναμόρφωση- δοθέντος ότι όλα στο βασίλειο των Σαούντ είναι ανεπίδεκτα μεταρρυθμίσεως. Πάρτε για παράδειγμα την καταγέλαστη λίστα των 13 αξιώσεων που προβλήθηκαν στο Κατάρ -έργο του Σαλμάν και αυτό- μεταξύ των οποίων ο πολεμοχαρής εξοστρακισμός του Ιράν και το κλείσιμο του  τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Καθόλου περίεργο λοιπόν ότι κάθε μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης εξετάζει τώρα σενάρια πολέμου –αν και μόνο η Γερμανία εξέφρασε δημόσια τις ανησυχίες της. Το Κατάρ είναι χώρα παρατηρητής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνησή του  αρνείται κατηγορηματικά να ενδώσει  στις απίθανες σαουδικές αξιώσεις. Τι θα γίνει; Θα δεχθεί ο Σαλμάν – ο πιο επικίνδυνος στη σημερινή γεωπολιτική «ηγέτης»-  να υποστεί μείωση, ή θα εξαπολύσει άλλο ένα, παράφρονα, καταδικασμένο και παγκόσμια συγκλονιστικό πόλεμο;

 

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

 

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/06/blog-post_508.html#more

 

House of Saudi Cards: The Inside Story

 

June 24,  2017

Pepe Escobar*

Just when geopolitical practitioners were betting on regime change in Qatar – orchestrated by a desperate House of Saud – regime change ended up happening in Riyadh, orchestrated by Warrior Prince, Destroyer of Yemen and Blockader of Qatar, Mohammad bin Salman (MBS).

Considering the impenetrability of that desert petrodollar family oligarchy impersonating a nation it’s up to a few foreigners granted access to make sense of the latest Arabian Game of Thrones. It also does not help that the “largesse” of Saudi – and Emirati – lobbies in Washington reduces virtually every think tank and hack in sight to abject sycophancy.

A top Middle East source close to the House of Saud, and a de facto dissident of the Beltway consensus, minces no words; “The CIA is very displeased with the firing of [former Crown Prince] Mohammad bin Nayef. Mohammad bin Salman is regarded as sponsoring terrorism. In April 2014 the entire royal families of the UAE and Saudi Arabia were to be ousted by the US over terrorism.  A compromise was worked out that Nayef would take over running the Kingdom to stop it.”

 Before the Riyadh coup, an insistent narrative had been pervading selected Middle East geopolitical circles according to which US intel, “indirectly”, stopped another coup against the young Emir of Qatar, Sheikh Tamim al-Thani, orchestrated by Mohammad bin Zayed, Crown Prince of Abu Dhabi, with help from Blackwater/Academi’s Eric Prince’s army of mercenaries in the UAE. Zayed, crucially, happens to be MBS’s mentor.

Our source clarifies, “the events are connected. Prince is CIA, but he probably stopped any coup attempt on Qatar. The CIA blocked the coup in Qatar and the Saudis reacted by dumping the CIA selected Mohammed bin Nayef, who was to be the next King. The Saudis are scared. The monarchy is in trouble as the CIA can move the army in Saudi Arabia against the king. This was a defensive move by MBS.”

The source adds, “MBS is failing everywhere. Yemen, Syria, Qatar, Iraq, etc. are all failures of MBS. China is also displeased with MBS as he has been stirring up trouble in Xinjiang. Russia cannot be happy that MBS was and is behind the lower oil price. Who are his allies?  He has only one and that is his father, who is hardly competent.” King Salman is virtually incapacitated by dementia.

The source is adamant that, “it is very possible the CIA will move against the monarchy in Saudi Arabia.” That would qualify as the war between President Trump and selected sectors of the US deep state reaching a whole new level. 

And to add to the charade, there’s the Jared of Arabia factor. There’s no way any serious inside player would confirm anything about the (aborted) coup in Qatar. But if that coup attempt really happened, and was squashed, Jared Kushner may have had inside information, considering his connections.

According to the source, “Jared Kushner is essentially bankrupt at 666 Fifth Avenue, and needs Saudi financial help. So he is doing everything the Saudis want. 666 Fifth is in such bad financial shape that even his father-in-law cannot bail him out.”

Operation Desert Hubris

This convoluted trail of events does corroborate the famous December 2015 memo by the BND – German intelligence, according to which the House of Saud had adopted “an impulsive policy of intervention”, with then Defense Minister and Deputy Crown Prince MBS, a “gambler”, bound to cause a lot of trouble.

The BND memo detailed how the House of Saud, in Syria, bankrolled the creation of the Army of Conquest – basically a revamp of Jabhat al-Nusra, a.k.a. al-Qaeda in Syria — as well as ideological sister outfit Ahrar al-Sham. Translation; the House of Saud aiding, abetting and weaponizing Salafi-jihadi terrorism. And this from a regime that now charges Qatar of doing the same (Doha supported different outfits).   

In Yemen, the BND worried that MBS’s war against the Houthis and the Yemeni Army was only profiting al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP). Now MBS’s war – conducted with American and British weapons — has also provoked a horrendous humanitarian catastrophe.

How come an arrogant, sloppy, hubristic ignoramus like MBS has come so close to set the whole of Southwest Asia on fire? And not only Southwest Asia; waves of despair are flowing in Western investment circles to the effect that MBS is such a loose cannon his actions will destroy retirement accounts all over the spectrum.

Some essential background is in order. What we have today is the Third Saudi kingdom — founded by Ibn Saud in 1902, keeping the same, previous noxious alliance with troglodyte Wahhabi clerics. Ibn Saud only ruled Najd in the beginning; then, in 1913, he annexed Shi’ite Eastern Arabia (that’s where the oil is), and up to 1926 Hejaz, on the Red Sea coast. A “united” Kingdom of Saudi Arabia was proclaimed only in 1932.

Ibn Saudi died in 1953. Arguably the most influential of his harem of wives was Hassa al-Sudairi. They had 7 sons together. (Demented) King Salman, Nayef and MBS are all Sudairis. MBS is the first of Ibn Saud’s grandsons within striking reach of the throne.

Quite a few other princes are more competent that MBS. Nayef, who spent a long time in the Interior Ministry, was the Saudi counterterrorism czar (thus being a CIA darling). There’s Mitab bin Abdullah, minister of the Saudi Arabian National Guard; notorious Prince Turki, former intel chief, former ambassador to the US, and former best pal of Osama bin Laden; and Khaled bin Faisal, governor of Mecca and former education minister.

MBS is betting everything on his Vision 2030 – which in theory might propel the Saudi economy beyond oil monoculture, but implies a virtually impossible political aggiornamento; after all the House of Saudi Cards is un-reformable. Take the risible list of 13 demands now imposed on Qatar – that’s MBS’s work – including the bellicose virtual  excommunication of Iran and shutting down al-Jazeera.

No wonder every major geopolitical player is now gaming war scenarios – although only Germany stated its concerns on the record. Qatar is a NATO observer. Doha is adamant; it won’t fold to the absurd Saudi demands. What next; will MBS – the most dangerous “leader” in geopolitics today – lose face or launch yet another, demented, unwinnable and this time globally-convulsing war?

*Pepe Escobar is the roving correspondent for Asia Times/Hong Kong, an analyst for RT and TomDispatch, and a frequent contributor to websites and radio shows ranging from the US to East Asia. Born in Brazil, he’s been a foreign correspondent since 1985, and has lived in London, Paris, Milan, Los Angeles, Washington, Bangkok and Hong Kong.

https://sputniknews.com/columnists/201706241054941082-saudi-house-of-cards-inside-story/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s