Τουρκική απάντηση με πυραυλακάτους, στον ελληνικό ισχυρισμό ότι υιοθετεί την συνθήκη της Λωζάνης!

Μάιος 16,  2017

Του Γιάννη Σιδέρη

Στον απόηχο της συνάντησης  Τσίπρα – Erdogan στο Πεκίνο, όπου σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη «θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτός την υιοθέτησε», ήρθε το δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για εξαγωγή της κρίσης από την Τουρκία, σε Αιγαίο και Κύπρο.

Είναι απορίας άξιo η μεταδιδόμενη από την ελληνική πλευρά, μεταστροφή του Erdogan, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία για πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μα ήταν ο ίδιος o Erdogan που τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 έκανε κριτική προς την τουρκική πολιτική ηγεσία που  υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Είχε δηλώσει, σύμφωνα με την Hurriyet, πως κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν  την Συνθήκη ως νίκη για την Τουρκία, ενώ κατά την άποψή του η γνώμη αυτή είναι τουλάχιστον εσφαλμένη. Είχε δε, συμπληρώσει: μας απείλησαν με την συνθήκη του 1920  (σ.σ. Συνθήκη των Σεβρών, Αύγουστος 1920)  και μας έπεισαν να αποδεχτούμε την Συνθήκη τη Λωζάνης. «Στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι».

Τότε, πηγές του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών είχαν απαντήσει: Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, μπορεί να αγνοήσει, και όλοι οφείλουν να σέβονται, όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό».

Είναι παράδοξη η μετάπτωση μέσα σε ένα εξάμηνο, να φέρεται ο Τούρκος ηγέτης από το Πεκίνο ως διατεθειμένος να υιοθετήσει την ελληνική πρόταση για  εφαρμογή της Συνθήκης.  Το πιο πιθανό  είναι ότι η συνάντηση δεν πήγε θετικά, το κλίμα μάλλον ήταν επιβαρυμένο, αλλά η κυβέρνηση κατέφυγε στη γνωστή της συνήθεια, να ασκεί επικοινωνιακή πολιτική εντυπώσεων, παρουσιάζοντας και σε αυτό το θέμα, την ανύπαρκτη θετική πλευρά της  ατζέντας των ελληνοτουρκικών.

Ούτως ή άλλως στην ελληνοτουρκική ατζέντα βαραίνει και το κυπριακό, και αυτό αποτελεί το ένα σκέλος της μεγάλης εικόνας των ελληνοτουρκικών. Το άλλο είναι οι ελληνοτουρκικές  διαφορές, οι οποίες υπάρχουν ακριβώς γιατί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν αποδέχεται εν τη πράξει τη συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη π.χ. δεν προβλέπει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, ορίζει τον τουρκικό χώρο τρία μίλια από τις ακτές της, ο μουφτής στη Θράκη διορίζεται από το ελληνικό κράτος, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. Παράλληλα ορίζει σύνορα  κρατικά και όχι «σύνορα της καρδιάς» του Erdogan, όπως έχει πει, ενώ το Διεθνές Δίκαιο δεν αναφέρεται σε «casυs belli» όταν γειτονική της Τουρκίας, χώρα, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με ό,τι το Δίκαιο ορίζει.

Και βέβαια για να… επιβεβαιώσει  την ρόδινη θέαση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού, αμ έπος, αμ έργον, η τουρκική πλευρά έστειλε χθες το πρωί δύο πυραυλακάτους να παραβιάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Αγαθονησίου! Είναι το ένα άκρο του θαλάσσιου πλωτού τόξου, καθώς τουρκικά πλοία έχουν απλωθεί από τη Χαλκιδική μέχρι το νότιο Αιγαίο! (Το Αγαθονήσι  έχει και την σημειολογική του διάσταση. Είναι το νησί που ο ΥΠΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΣ τσούγκρισαν αυγά με τους φαντάρους το Πάσχα. Τότε κατευθυνόμενα τουρκικά δημοσιεύματα  έκαναν λόγο για …κατάληψη τουρκικού νησιού)!

Παράλληλα στην Κύπρο η ένταση θα διατηρηθεί, αν δεν οξυνθεί,  καθώς τόσο η κυπριακή δημοκρατία , όσο και οι ερευνήτριες εταιρίες δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν στις έρευνες, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε σημείο δυστοκίας, με την επίθεση που εξαπέλυσαν οι κ. Αναστασιάδης και Κοτζιάς  στο νορβηγό διαπραγματευτή  Espen Eide,  την στιγμή που αυτός είναι εντεταλμένος από τον ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κρίσιμη συνάντηση Erdogan με Trump

Κομβικής σημασίας για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κατ΄ επέκταση και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  είναι η συνάντηση που θα έχουν  σήμερα Τρίτη στον Λευκό Οίκο οι κ. Trump και Erdogan, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Τσίπρα – Erdogan.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω των θυελλωδών αντιδράσεων της Άγκυρας για την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους τη Συρίας, τους οποίους θεωρούν αξιόπιστο σύμμαχο κατά του ISIS –άρα παράγοντα με ρόλο στην περιοχή.  Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο αμερικανός Πρόεδρος  δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο Κουρδικό, όπως επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα συστήσει στον Τούρκο ομόλογό του να είναι προσεκτικός και  συγκρατημένος στο Αιγαίο, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία του Νοτιοανατολικού πυλώνα του ΝΑΤΟ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Το μείζον πάντως για την Ελλάδα είναι η επαναξιολόγηση της παθητικής  στάσης του απέναντι στην Άγκυρα, μια πρακτική διανθισμένη τελευταία και με …κινέζικες «επιτυχίες».  Η συγκυρία είναι κρίσιμη και η Τουρκία διπλωματικώς αποδυναμωμένη, τόσο λόγω της εσωτερικής της διάβρωσης μετά το πραξικόπημα και του διχασμού για το δημοψήφισμα, όσο και εξαιτίας των – αιματηρών – αναδιατάξεων στα νοτιοανατολικά της σύνορα.  Η Ελλάδα πρέπει να δρα επιθετικώς διπλωματικά και όχι απλώς να αντιδρά στην τουρκική επιθετικότητα.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/137962/politiki/2017/tourkiki-apantisi-me-puraulakatous-ston-elliniko-ischurismo-oti-uiothetei-tin-sunthiki-tis-lozanis.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s