Νέο δόγμα Τίλερσον, ξεχάστε όσα ξέρατε από State Department

Μάιος 7,  2017

Στο μέσον της εβδομάδας που φεύγει, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον, μίλησε στο προσωπικό του υπουργείου και τους παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της φιλοσοφίας που θα διέπει την πολιτική του State Department τουλάχιστον όσο ο ίδιος θα καταλαμβάνει το πόστο… αν επιχειρούσαμε να ενσωματώσουμε σε μία φράση τις αλλαγές στην καθομιλουμένη, μάλλον θα επιλέγαμε το «αφήστε το κήρυγμα και βρείτε τρόπο για αποτέλεσμα», με αποκατάσταση της ισορροπίας στις αμερικανικές διεθνείς σχέσεις!

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά από μια χωρίς ιστορικό προηγούμενο περίοδο αβεβαιότητας και συνεπακόλουθα σχεδόν απραξίας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά να βρίσκει πάλι τον βηματισμό του, με τον Τίλερσον να υπόσχεται αξιοποίηση περισσοτέρων ειδικών του υπουργείου.

Ωστόσο, μόνο στην πράξη θα φανεί για το αν και κατά πόσον η γραφειοκρατία που ενίοτε είναι φορέας βαθύτατα ριζωμένων νοοτροπιών, ιδίως αυτής της αρρωστημένης «μεσσιανικού τύπου» αντίληψης, ότι εμείς είμαστε οι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας κι έχουμε ιερή υποχρέωση να τη μεταλαμπαδεύσουμε στην οικουμένη, δεν ξεριζώνεται εύκολα…

Ο υπουργός του Τραμπ έκανε λόγο για τα πάντα, ακόμα και για τις επιδημίες στην Αφρική, πέραν των συνηθισμένων θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, συν τις προκλήσεις του πολέμου στη παγκόσμια τρομοκρατία και τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Το μόνο που έλλειπε ήταν η Ευρώπη, πέραν μιας μικρής αναφοράς περί της ανάγκης να αυξηθεί η οικονομική συνεισφορά των χωρών της ηπείρου στην υποστήριξη των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ. Εντυπωσίασε επίσης η θέση ότι στο εξής οι διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ δεν θα βασίζονται στις επιδόσεις του καθενός στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και πέραν του διεθνοπολιτικού ρεαλισμού που αποπνέει η δήλωση, προβλέψεις στη νομοθεσία των ΗΠΑ ίσως απαιτήσουν τροποποίηση για να μην υπάρξει εμπλοκή στο Κογκρέσο… ο Τίλερσον μίλησε για την ανάγκη να γίνει αντιληπτή η πολιτική ξεχωριστά από τις αξίες, τις οποίες δεν εγκαταλείπουν οι ΗΠΑ, όμως νούμερο ένα προτεραιότητα θα είναι η εθνική ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που τη διασφαλίζουν.

Αρχικά, ο Τίλερσον διαβεβαίωσε το ακροατήριό του, ότι δεν σκοπεύει να τους αγνοεί και πως πάντα θα ρωτά και θα ακούει τις απόψεις του εξειδικευμένου προσωπικού και των δομών του υπουργείου που διαθέτουν την εμπειρία και την κατάρτιση να βοηθήσουν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτής της πολιτικής.

Επί της ουσίας και σε απόλυτη σύμπλευση με την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αποκάλεσε το ζήτημα της Βόρειας Κορέας ως την πιο επείγουσα πρόκληση καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι συμβούλευσε τον Τραμπ να πιέσει τον Κινέζο ομόλογό του για να δοκιμαστεί η δέσμευσή του ως εταίρος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Αν δεν ανταποκρινόταν θα ακολουθούσαν κυρώσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οτιδήποτε κινέζικου έκανε δουλειές με την Πιονγκ Γιανγκ. Στις σχέσεις με την Κίνα, ανέφερε ο Τίλερσον, θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία επανεκκίνησης που θα τις καθορίσει για τον επόμενο μισό αιώνα…

Στις προτεραιότητες και το πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την απειλή του ISIS σε παγκόσμια βάση. Η μάχη θα είναι γενικότερα με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, μια απειλή που αναπτύσσεται σε «ομόκεντρους κύκλους», από το πεδίο μάχης του Ιράκ και της Συρίας, σε αυτό της Μέσης Ανατολής συνολικότερα, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει για την Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Ο Τίλερσον μιλώντας για τα πολεμικά μέτωπα, έκανε λόγο για «ενδιάμεσες ζώνες σταθερότητας» (interim zones of stability) για τη βοήθεια των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στην επόμενη φάση του πολέμου εναντίον του ISIS και της Αλ Κάιντα στη Συρία και το Ιράκ.

Για το φλέγον ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία, ο Τίλερσον ενημέρωσε γλαφυρά για τη συνάντησή του με τον «παλιόφιλο» από τις μέρες που πετύχαινε μεγάλες συμφωνίες ως διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, κατά τη διάρκεια της οποίας του ανέφερε ότι οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο, με τον Πούτιν να ανασηκώνει τους ώμους και να κάνει έναν μορφασμό κατανόησης, ότι δηλαδή συμφωνούσε με τον συνομιλητή του.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αλάσκα τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αποφάσισαν να προχωρήσουν με μικρά βήματα, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να οικοδομηθεί ένα επίπεδο εμπιστοσύνης ώστε να προχωρήσουν οι σχέσεις, «δεν ξέρω εάν αυτό είναι εφικτό ή όχι», όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ακόμα κι αν βρεθεί λύση για το πρόβλημα του συριακού εμφυλίου, το ζήτημα της Ουκρανίας διχάζει τις δυο πλευρές σε τέτοιον βαθμό, που προς το παρόν τουλάχιστον δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα τρόπος επίλυσης της διαφωνίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, όταν η Ρωσία αναφέρει ότι η προσάρτηση είναι εκτός συζήτησης, καθώς αποτελεί για τη Μόσχα «διόρθωση ιστορικής αδικίας» και για τους Αμερικανούς διά της βίας αλλαγή συνόρων η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανεκτή.

Ο χρόνος ίσως «γιατρέψει» τα πάθη, εάν δεν έχει προηγηθεί η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μετατρέποντας κι επίσημα τα σύνορα με τη Ρωσία, στο νέο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το Τείχος του Βερολίνου, καθώς θα είναι επικίνδυνα κοντά στη Μόσχα, με τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να είναι γνωστή για τη «νευρικότητα» που επιδεικνύει σε τέτοιες καταστάσεις.

Πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=176699

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s