Ο «γόρδιος δεσμός» των σχέσεων Τουρκίας-Μπαρζανί-ΗΠΑ

Απρίλιος 28,  2017

Σάββας Καλεντερίδης

Τις πρώτες πρωινές ώρες (και συγκεκριμένα στις 02:00) της 25ης Απριλίου 2017, 25 αεροσκάφη τύπου F-16 της 171ης και της 181ης Μοίρας πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε δύο περιοχές του βόρειου Ιράκ και της ΒΑ Συρίας, που ελέγχονται από στρατιωτικά τμήματα φιλικά διακείμενα προς το PKK. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν στα όρη Σιντζάρ και Καρατσόκ, που βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία αντίστοιχα, δηλαδή σε έδαφος δύο γειτονικών χωρών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άδεια διεθνούς οργανισμού και ενώ είναι σε εξέλιξη η αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, των Κούρδων που χτυπήθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς! Οι επιχειρήσεις αυτές, με κορυφαία αυτήν εναντίον της οιονεί πρωτεύουσας του ΙΚ, της Ράκας, γίνονται σε στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών του συνασπισμού που μάχεται εναντίον του ΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περίπου είκοσι Κούρδοι, στελέχη πολιτικών κομμάτων και στρατιωτικών τμημάτων που πρόσκεινται φιλικά στο PKK, και έξι πεσμεργκά της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ.

Μετά την επίθεση ακολούθησε επίσημη αντίδραση των υπουργείου Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να πέσει η ένταση και στις δύο περιοχές που βομβαρδίστηκαν. Εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στο NRT, δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για το γεγονός και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πραγματοποιούμε επαφές για να μειωθεί η ένταση και στο Σιντάρ του Ιράκ και στο Ντέρικ της Συρίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι επιθέσεις δεν εγκρίθηκαν από το συνασπισμό των χωρών που μάχονται το ΙΚ. Είμαστε πολύ ανήσυχοι από τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις. Μεταφέραμε την ανησυχία μας στην τουρκική κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ επισκέφθηκε τις βομβαρδισμένες περιοχές, συνοδευόμενος από στελέχη των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), ενώ πέταξαν στην περιοχή και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των Κούρδων της Ροζάβας (Β. Συρία) δηλώνουν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές γίνονται για να σαμποτάρουν την πολιορκία της Ράκας, ενώ ζητούν την ανακήρυξη της περιοχής της Β. Συρίας που κατέχουν σε «περιοχή απαγόρευσης πτήσεων», για να αποκλείσουν έτσι το ενδεχόμενο νέων αεροπορικών επιθέσεων.

Από την άλλη πλευρά ο Μασρούρ Μπαρζανί, γιος του προέδρου της Αυτόνομης Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας, μιλώντας στην εφ. New York Times δήλωσε για το θέμα: «Ο βομβαρδισμός ήταν μη αναμενόμενος για μας. Ζητήσαμε μια δήλωση από την Τουρκία για το θέμα, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για λάθος».

Αναφερόμενος στο PKK, ο Μaσρούρ Μπαρζανί είπε: «Το PKK είναι η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων. Εμείς δεν το ζητήσαμε, αυτό τράβηξε την Τουρκία στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε για το θέμα: «Πριν από την επιχείρηση ενημερώσαμε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Β. Ιράκ. Οι επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται εναντίον των πεσμεργκά. Μάθαμε ότι σκοτώθηκαν 5-6 πεσμεργκά, είναι κάτι που δεν θέλαμε. Λυπηρό που έγινε, παρά την ενημέρωση που τους κάναμε».

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας και αξίζουν ιδιαίτερης σπουδής και ανάλυσης, γιατί ενέχουν το εξής παράδοξο: Η Τουρκία επιτέθηκε σε δύο ξένες χώρες, στρατιωτικά τμήματα που συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ, με το οποίο η Τουρκία διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις και γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις αυτές δεν κόβονται εύκολα.

Η Τουρκία λέει ότι ενημέρωσε τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως, επισήμως στην ουσία καταδικάζουν τις επιθέσεις. Η Ρωσία δήλωσε την ανησυχία και την αντίδρασή της στους βομβαρδισμούς, και ο πρωθυπουργός του Ιράκ καλεί την Τουρκία να μην επιχειρήσει ξανά κάτι τέτοιο.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που υπάρχουν αποκαλύψεις για «παζάρι» μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, με αφορμή «άπλυτα» του Τούρκου προέδρου, λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση Ζαράμπ, που δικάζεται στις ΗΠΑ.

Στο επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε, όσο είναι δυνατόν, αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση.

Πηγή:http://www.pontos-news.gr/article/163476/o-gordios-desmos-ton-sheseon-toyrkias-mparzani-ipa

Γιατί η Τουρκία επιμένει για τα «18 νησιά»

Απρίλιος  30,  2017

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να βομβαρδίσει έδαφος δύο ξένων χωρών, με το αιτιολογικό ότι αυτές «οι δυο περιοχές συνιστούν απειλή» για την ίδια.

Οι Κούρδοι έχουν ξεσηκωθεί και κάνουν διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία, απαιτώντας να ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ η περιοχή τους ως «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», για να προστατευτούν από την τουρκική επιθετικότητα.

Με διαρροές στον τουρκικό Τύπο της Πέμπτης, το τουρκικό κράτος διαμηνύει προς ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράκ, Συρία και Κούρδους ότι θα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε όποια περιοχή των δύο γειτονικών χωρών που υπάρχουν κουρδικές κρατικές δομές θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Τα επόμενα δύο-τρία χρόνια είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον της περιοχής. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα στη Συρία, αλλά και οι εξελίξεις που θα οδηγήσουν στη συνταγματική νομιμοποίηση του αυτόνομου κράτους της βόρειας Συρίας, στο οποίο καθοριστικό ρόλο θα παίζουν οι Κούρδοι. Επίσης, αυτό το διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του Κιρκούκ και το αν οι Κούρδοι του Ιράκ ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Οι εξελίξεις αυτές, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, είναι που θέτουν σε συναγερμό την Άγκυρα, η οποία νιώθει ότι έρχεται η σειρά της για να προστεθεί στον κατάλογο των ομοσπονδιοποιημένων χωρών, μετά το Ιράκ και τη Συρία.

Όμως το διάστημα αυτό δεν είναι κρίσιμο για τον Ερντογάν μόνο λόγω των προαναφερθεισών εξελίξεων.

Υπάρχει και το θέμα της πολιτικής αιμορραγίας του AKP που διαπιστώθηκε στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, μια αιμορραγία που σύμφωνα με πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους του ίδιου κόμματος στην Άγκυρα, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2019 – οπότε και η εκλογή του νέου προέδρου, που θα διοικεί την Τουρκία απολυταρχικώ τω τρόπω.

Η κατάσταση λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο AKP δεν είναι καλή, και υπάρχει έντονη δυσφορία σε επίπεδο ανωτάτων και ανωτέρων στελεχών για τη μετατροπή του κόμματος σε ένα «οικογενειακό μαγαζί» του Ερντογάν.

Μένει να δούμε τι μορφή θα πάρει αυτή η έντονη δυσφορία και αν αυτή θα εκδηλωθεί ως κίνημα διαμαρτυρίας στους κόλπους του AKP ή αν οδηγήσει στελέχη στο Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi), που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Κόμματος της Ευημερίας και του Κόμματος της Εντιμότητας, του γεννήτορα του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, Νετζμετίν Ερμπακάν.

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στη διαχείριση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, που ήδη υπάρχουν αρκετά και μάλιστα σοβαρά προβλήματα.

Πάντως, παρά την επιθετική ρητορική, σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο ο Ερντογάν δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο τουλάχιστον την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αφού σχεδόν οι μισές εξαγωγές της Τουρκίας απευθύνονται στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σοβαρά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα περάσουν αν όχι από σαράντα, πάντως από αρκετά κύματα την επόμενη τριετία.

Για να φτάσουμε τώρα και στα ελληνοτουρκικά, και συγκεκριμένα στο επίμαχο ζήτημα των «18 νησιών», τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι είναι «τουρκικά και η Ελλάδα καταχρηστικώς τα έχει καταλάβει και έχει τοποθετήσει σ’ αυτά στρατιωτικά τμήματα».

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ανωτέρω επιχειρηματολογία και ρητορική ανήκε σε περιθωριακούς παραστρατιωτικούς εθνικιστικούς κύκλους, πριν από ένα-δύο χρόνια άρχισαν να την υιοθετούν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) κατηγορώντας τον Ερντογάν ως προδότη, γιατί «έμεινε άπρακτος στην κατάληψη των τουρκικών νησιών από την Ελλάδα». Πριν από λίγες μέρες μείναμε άναυδοι όταν ακούσαμε τον υπεύθυνο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπουργό Ομέρ Τσελίκ, να μας λέει κατάμουτρα ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό και το τουρκικό ΥΠΕΞ να αναμασά περίπου τα ίδια και να υπογραμμίζει ότι το συγεκριμένο νησί δεν είναι ελληνικό.

Το έχουμε γράψει εδώ και μήνες, ότι η Τουρκία το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να ασκήσει ψυχρή πολιτική και στρατιωτική πίεση πάνω στην Ελλάδα για να αποσύρει τα στρατιωτικά τμήματα πάνω από αυτά τα 18 νησιά, για να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση, μέχρι να…

Να είμαστε έτοιμοι λοιπόν…

Πηγή;http://www.pontos-news.gr/article/163473/giati-i-toyrkia-epimenei-gia-ta-18-nisia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s