Η Άνοδος των Στρατηγών

Απρίλιος 30,  2017

Του Πάτρικ Μπιουκάναν

Πένθιμο σήμαντρο για την προεδρία Τραμπ, με την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της, το κατωτέρω άρθρο του Πάτρικ Μπιουκάναν, δημοσιολόγου, λογογράφου και συμβούλου προέδρων -κάποτε και υποψήφιου του ίδιου-  και από τους  ελάχιστους   προεκλογικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, που με  έκδηλη  θλίψη διαπιστώνει   την  διάλυση των προεκλογικών οραματισμών και τον προσηλυτισμό του φερέλπιδα ειρηνοποιού από τους  αγγέλους του πολέμου.  Ο αρθρογράφος τον προειδοποιεί πως  κάθε νέος πόλεμος θα ακυρώσει την εντολή του και θα καταβροχθίσει την προεδρία του.

Μήπως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε στους στρατηγούς την εξωτερική πολιτική;

Κάπως έτσι φαίνεται. Ως υποψήφιος ο Τραμπ προεκλογικά έτεινε το χέρι του στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Απέρριπτε περαιτέρω επεμβάσεις στη Συρία, εκτός της απαιτούμενης για την συντριβή του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (των τζιχαντιστών).

Μιλούσε για έξοδο και παραμονή εκτός των κακής σύλληψης πολέμων στη Μέση Ανατολή, μέσα στους οποίους οι πρόεδροι Μπους ο 2ος και Ομπάμα είχαν βυθίσει τη χώρα.

Η εμφανιζόμενη απάρνηση από τον πρόεδρο Τραμπ της αντι-επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής που υποστήριζε  αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας του και την πιο δυσοίωνη. Επειδή κάθε νέος πόλεμος θα ακυρώσει την εντολή του και θα αναλώσει την προεδρία του.

Ο Τραμπ δεν αποκαλεί πλέον το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο», αλλά προωθεί στρατεύματα προς τη Ρωσία στη Βαλτική και στα ανατολικά Βαλκάνια. Ο (υπουργός των Εξωτερικών) Ρεξ Τίλλερσον, φορέας του ρωσικού παράσημου της φιλίας, προειδοποιεί τώρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μέχρις ότου αυτή αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Εάν ο Τίλλερσον δεν μπλοφάρει, αυτό αποκλείει την επαναπροσέγγιση κατά την προεδρία του Τραμπ, επειδή ούτε ο Πούτιν ούτε οποιοσδήποτε διάδοχος θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Κριμαία και να επιζήσει.

Τι του συνέβη του Τραμπ, το 2016;

Από πότε οι αξιώσεις του Κιέβου στην Κριμαία έγιναν πιο κρίσιμες για εμάς από τη σχέση συνεργασίας με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία; Το 1991 ο Μπους ο 1ος και ο υπουργός των εξωτερικών Τζέϊμς Μπέϊκερ σκέφτονταν ότι και μόνο η ιδέα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ήταν αποκύημα ενός «αυτοκτονικού εθνικισμού».

Που νομίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή η δαιμονοποίηση του Πούτιν και ο εξοστρακισμός της Ρωσίας;

Για να πάρει την βοήθεια του Ξι Ζιπίνγκ στο πρόβλημά μας με τη Βόρειο Κορέα, ο Τραμπ εγκατέλειψε την κουβέντα για φιλία με την Ταϊβάν, έκανε πίσω από τις προειδοποιήσεις του Τίλλερσον στο Πεκίνο να εκκενώσει τα ξερονήσια στη Νότια Σινική Θάλασσα και έδωσε υποσχέσεις για σημαντικές παραχωρήσεις σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.

«Μου αρέσει ο Ξι Ζιπίνγκ και πιστεύω ότι και αυτός με συμπαθεί πολύ», δήλωσε ο Τραμπ αυτή τη βδομάδα. Θυμάται κανείς τον Ρούζβελτ να ορμηνεύει τον Τσώρτσιλ: «Νομίζω ότι μπορώ να χειριστώ τον Στάλιν καλύτερα από το δικό σου Φόρεϊν ΄Οφις… Ο Στάλιν απεχθάνεται όλους αυτούς τους δικούς σου. Πιστεύει πως με συμπαθεί περισσότερο».

Ο Ρούζβελτ δεν έζησε  για να δει πόσο ο Στάλιν τον έπιασε κορόιδο.

Ανάμεσα στα επιτεύγματα που γιορτάζονται στις πρώτες 100 μέρες του Τραμπ είναι οι 59 πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύθηκαν κατά του συριακού αεροδρομίου, από το οποίο υποτίθεται πως προήλθε η επίθεση εναντίον αμάχων με χημικά και η ρίψη της γιγάντιας «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν.

Αλλά τι επιτεύχθηκε με αυτούς τους βομβαρδισμούς;

Το Κόμμα του Πολέμου εμφανίζεται και πάλι σε βέλος ανόδου. Οι Τζων Μακέην και Λίντσευ Γκράχαμ είναι χαρούμενοι εκδρομείς. Στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός διοικητής ζητάει χιλιάδες νέους Αμερικανούς στρατιώτες σε ενίσχυση των 8.500 που βρίσκονται εκεί, για να σταθεροποιηθεί το αφγανικό καθεστώς και ο στρατός του, που συνεχώς χάνουν έδαφος στους Ταλιμπάν.

Το Ιράν ξαναμπήκε στο στόχαστρο. Ενώ ο Τίλλερσον παραδέχεται ότι η Τεχεράνη τηρεί την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο Τραμπ δηλώνει πως παραβιάζει «το πνεύμα της συμφωνίας».

Πως το παραβιάζει; Λέει ο Τίλλερσον: Το Ιράν αποσταθεροποιεί την περιοχή και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Αλλά το Ιράν είναι σύμμαχος της Συρίας και έχει προσκληθεί εκεί για να βοηθήσει μια κυβέρνηση, αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα ΄Εθνη, να εξουδετερώσει μιαν εξέγερση που περιλαμβάνει στοιχεία της Αλ Κάϊντα και των τζιχαντιστών του Ι.Κ. Εμείς, μαζί με τους Τούρκους, τους Σαουδάραβες και τους Άραβες των χωρών του Κόλπου, είμαστε αυτοί που βοηθούν τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς.

Στην Υεμένη, αντάρτες Χούθι ανέτρεψαν και εξόρισαν έναν Σαουδάραβα σατράπη. Οι βομβαρδισμοί, ο αποκλεισμός και η επέμβαση με στρατεύματα διαπράττεται από Σαουδάραβες και ΄Αραβες Σουνίτες, βοηθούμενους από το αμερικανικό ναυτικό και την αμερικανική αεροπορία.

Είμαστε εμείς και οι Σαουδάραβες που απειλούμε να κλείσουμε το λιμάνι Χοντέιντα, μέτρο που θα προκαλούσε  ευρύτατη λιμοκτονία.

Δεν είναι το Ιράν αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες που εισέβαλαν στο Ιράκ, ανέτρεψαν το καθεστώς της Βαγδάτης, και κατέλαβαν τη χώρα. Δεν ήταν το Ιράν που ανέτρεψε τον συνταγματάρχη Καντάφι και δημιούργησε τη σημερινή καταστροφή στη Λιβύη.

Τη Δευτέρα, το πολεμικό Μαχάν έριξε μια φωτοβολίδα για να αποδιώξει ένα ιρανικό περιπολικό σκάφος που βρισκόταν ένα χιλιόμετρο μακριά. Υποτίθεται ότι η παρουσία του αποτελούσε πρόκληση. Αλλά ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Ζαβάτ Ζαρίφ είχε κάποιο δίκιο όταν έγραφε στο Τουίτερ: «Το ναυτικό μας κινείται – ναι, σωστά το βρήκατε- στον Περσικό Κόλπο, όχι στον Κόλπο του Μεξικού. Το ερώτημα είναι τι έκανε ο αμερικανικός στόλος 7.500 μίλια από τη χώρα του;»

Σε ποιον οφείλεται η εμφανιζόμενη μεταμόρφωση του Τραμπ σε γεράκι; Οι στρατηγοί, ο Μπίμπι Νετανιάχου και οι νεοσυντηρητικοί, οι ιέρακες του κογκρέσου με την ψυχροπολεμική νοοτροπία τους, η σαουδαραβική βασιλική οικογένεια και οι άραβες του Περσικού Κόλπου- αυτοί κερδίζουν τη μάχη για τον εγκέφαλο του Τραμπ.

Και το πρόγραμμά τους για την Αμερική;

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο πραγματικός εχθρός μας στη Μέση Ανατολή δεν είναι η Αλ Κάϊντα ή το Ισλαμικό Κράτος  αλλά το Σιϊτικό Ιράν και η Εσμπολά, η Συρία του ΄Ασαντ και ο πάτρωνας του ο Πούτιν. Και μέχρις ότου η Εσμπολά ξεκοιλιαστεί, ο Άσαντ εξαφανιστεί και το Ιράν συντριβεί, όπως το κάναμε στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Υεμένη, η άνθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή που όλοι επιδιώκουμε δεν μπορεί ν’ αρχίσει πραγματικά…

 

Αλλά προτού ο Πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει στη πορεία που χάραξαν γι’ αυτόν οι στρατηγοί του –γενναίοι άνδρες και πατριώτες, όπως είναι- θα πρέπει να ψάξει να βρει αν κανένας από αυτούς στάθηκε αντίθετος στους ηλίθιους πολέμους των τελευταίων 15 χρόνων, αρχίζοντας από τη μεγίστη από τις στρατηγικές γκάφες – την εισβολή του Τζωρτζ Μπους στο Ιράκ.

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Πηγή:http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/04/100.html#more

 

The Rise of the Generals

By Patrick Buchanan

April 28, 2017 “Information Clearing House” – Has President Donald Trump outsourced foreign policy to the generals?

So it would seem. Candidate Trump held out his hand to Vladimir Putin. He rejected further U.S. intervention in Syria other than to smash ISIS.

He spoke of getting out and staying out of the misbegotten Middle East wars into which Presidents Bush II and Obama had plunged the country.

President Trump’s seeming renunciation of an anti-interventionist foreign policy is the great surprise of the first 100 days, and the most ominous. For any new war could vitiate the Trump mandate and consume his presidency.

Trump no longer calls NATO “obsolete,” but moves U.S. troops toward Russia in the Baltic and eastern Balkans. Rex Tillerson, holder of Russia’s Order of Friendship, now warns that the U.S. will not lift sanctions on Russia until she gets out of Ukraine.

If Tillerson is not bluffing, that would rule out any rapprochement in the Trump presidency. For neither Putin, nor any successor, could surrender Crimea and survive.

What happened to the Trump of 2016?

When did Kiev’s claim to Crimea become more crucial to us than a cooperative relationship with a nuclear-armed Russia? In 1991, Bush I and Secretary of State James Baker thought the very idea of Ukraine’s independence was the product of a “suicidal nationalism.”

Where do we think this demonization of Putin and ostracism of Russia is going to lead?

To get Xi Jinping to help with our Pyongyang problem, Trump has dropped all talk of befriending Taiwan, backed off Tillerson’s warning to Beijing to vacate its fortified reefs in the South China Sea, and held out promises of major concessions to Beijing in future trade deals.

“I like (Xi Jinping) and I believe he likes me a lot,” Trump said this week. One recalls FDR admonishing Churchill, “I think I can personally handle Stalin better than … your Foreign Office … Stalin hates the guts of all your people. He thinks he likes me better.”

FDR did not live to see what a fool Stalin had made of him.

Among the achievements celebrated in Trump’s first 100 days are the 59 cruise missiles launched at the Syrian airfield from which the gas attack on civilians allegedly came, and the dropping of the 22,000-pound MOAB bomb in Afghanistan.

But what did these bombings accomplish?

The War Party seems again ascendant. John McCain and Lindsey Graham are happy campers. In Afghanistan, the U.S. commander is calling for thousands more U.S. troops to assist the 8,500 still there, to stabilize an Afghan regime and army that is steadily losing ground to the Taliban.

Iran is back on the front burner. While Tillerson concedes that Tehran is in compliance with the 2015 nuclear deal, Trump says it is violating “the spirit of the agreement.”

How so? Says Tillerson, Iran is “destabilizing” the region, and threatening U.S. interests in Syria, Yemen, Iraq and Lebanon.

But Iran is an ally of Syria and was invited in to help the U.N.-recognized government put down an insurrection that contains elements of al-Qaida and ISIS. It is we, the Turks, Saudis and Gulf Arabs who have been backing the rebels seeking to overthrow the regime.

In Yemen, Houthi rebels overthrew and expelled a Saudi satrap. The bombing, blockading and intervention with troops is being done by Saudi and Sunni Arabs, assisted by the U.S. Navy and Air Force.

It is we and the Saudis who are talking of closing the Yemeni port of Hodeida, which could bring on widespread starvation.

It was not Iran, but the U.S. that invaded Iraq, overthrew the Baghdad regime and occupied the country. It was not Iran that overthrew Col. Gadhafi and created the current disaster in Libya.

Monday, the USS Mahan fired a flare to warn off an Iranian patrol boat, 1,000 meters away. Supposedly, this was a provocation. But Iranian foreign minister Javad Zarif had a point when he tweeted:

“Breaking: Our Navy operates in – yes, correct – the Persian Gulf, not the Gulf of Mexico. Question is what US Navy doing 7,500 miles from home.”

Who is behind the seeming conversion of Trump to hawk?

The generals, Bibi Netanyahu and the neocons, Congressional hawks with Cold War mindsets, the Saudi royal family and the Gulf Arabs – they are winning the battle for the president’s mind.

And their agenda for America?

We are to recognize that our true enemy in the Mideast is not al-Qaida or ISIS, but Shiite Iran and Hezbollah, Assad’s Syria and his patron, Putin. And until Hezbollah is eviscerated, Assad is gone, and Iran is smashed the way we did Afghanistan, Iraq, and Yemen, the flowering of Middle East democracy that we all seek cannot truly begin.

But before President Trump proceeds along the path laid out for him by his generals, brave and patriotic men that they are, he should discover if any of them opposed any of the idiotic wars of the last 15 years, beginning with that greatest of strategic blunders – George Bush’s invasion of Iraq.

*Patrick J. Buchanan is the author of a new book, out in May, “Nixon’s White House Wars: The Battles That Made and Broke a President and Divided America Forever.” To find out more about Patrick Buchanan and read features by other Creators writers and cartoonists, visit the Creators website at www.creators.com .

The views expressed in this article are solely those of the author and do not necessarily reflect the opinions of Information Clearing House.

Source:http://www.informationclearinghouse.info/46955.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s