Α. Τσίπρας: Έχει επαφή με την πραγματικότητα;

Απρίλιος 27,  2017

Του Σάκη Μουμτζή

Αυτό το ερώτημα γεννήθηκε σε όσους άντεξαν να παρακολουθήσουν την συνέντευξη του πρωθυπουργού την Δευτέρα στον ΑΝΤ1. Αναφέρομαι στα όσα είπε για την φορολογία, για την «καλοπέραση» του κόσμου που φάνηκε στην Πασχαλινή έξοδο, για τις φανταστικές απαιτήσεις των εταίρων και πολλά άλλα. Τα ψεύδη που είπε ήταν από άγνοια ή ήταν μια συνειδητή απόπειρα εξαπάτησης των τηλεθεατών;

Άγνοια δεν υπάρχει. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να μην γνωρίζει τα μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση του. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει για την αύξηση του ΦΠΑ, για την αύξηση στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, για την αύξηση στην προκαταβολή φόρου, για την εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου στα ύψη, για το τσεκούρεμα των συντάξεων, κλπ. Όλα αυτά είναι δικά του κατορθώματα.

Άγνοια λοιπόν, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ούτε καν ψεύδος. Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο. Υπάρχει απόπειρα να εξαπατήσει  τον κόσμο, χρησιμοποιώντας, κατά κυνικό τρόπο, το ψεύδος. Όλη αυτή η παράσταση που είδαμε έγινε γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να δώσει την δυνατότητα σε έναν αδίστακτο άνθρωπο, να προβάλει ανύπαρκτα επιτεύγματα και να αποκρύψει δυσάρεστες καταστάσεις. Ήταν ένα show για να μετατραπεί, με συνειδητό τρόπο, το μαύρο σε άσπρο.

Ο Α.Τσίπρας γνωρίζει άριστα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η οικονομία της, η κυβέρνηση του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά. Ο κόσμος που πλημμύρισε την Κέρκυρα— όπως κάθε χρόνο —τον αποδοκίμασε άγρια. Δεν μπορεί, θα τις άκουσε τις αποδοκιμασίες. Δεν μπορεί, θα του λένε οι υπουργοί του τι τραβάνε όπου εμφανίζονται. Κάποιος θα του έχει πει πως οι κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να γίνουν θαυμάσια και σε ταξί. Δεν μπορεί, τα γνωρίζει όλα αυτά.

Και επειδή ακριβώς τα γνωρίζει προσπαθεί, συνειδητά, να τα διαστρέψει. Δεν μιλούμε για ωραιοποίηση μιας κατάστασης. Μιλούμε για την πλήρη αντιστροφή της. Αυτή η προσπάθεια του όμως φανερώνει και την εξάντληση των επιλογών του. Γιατί, όταν ένας πολιτικός εξαπατά, αυτό σημαίνει πως έχει παραιτηθεί από την δυνατότητα της πολιτικής παρέμβασης. Αντιλαμβάνεται πως η καταστροφική πορεία για την κυβέρνηση του, το κόμμα του και τον ίδιο, δεν αντιστρέφεται, πλέον.  Έτσι, τα πάντα τα έχει εναποθέσει στο ψέμα, που το έχει ενσωματώσει στην τρέχουσα πολιτική πρακτική του.

Ο χρόνος που απομένει στον Α.Τσίπρα για να κυβερνήσει είναι πολύς. Δύο χρόνια. Με τέτοιες μεθόδους όμως, θα τον εξαντλήσει και θα εξαντληθεί και ο ίδιος, πολιτικά, πολύ γρήγορα. Όσοι επένδυσαν στην εξαπάτηση των πολιτών, συντόμως αντελήφθησαν πως σε αυτήν την συμπεριφορά υπάρχει κοντινή ημερομηνία λήξεως. Μεταξύ ψεύτικων λόγων και της σκληρής πραγματικότητας, η πολιτική συνείδηση διαμορφώνεται και συγκροτείται από την σκληρή πραγματικότητα.

Η συνέντευξη του Α.Τσίπρα, απλώς φανέρωσε δύο πράγματα: την απόγνωση του και τον κυνισμό του.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/133311/apopsi/s-moumtzis/atsipras-echei-epafi-me-tin-pragmatikotita-.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s