Οι ΗΠΑ εκβιάζουν στεγνά τον Ερντογάν

25 Απριλίου 2017

Η υπόθεση Ζαράμπ αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την παραβίαση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος Ερντογάν και κατηγορείται ότι ξέπλυνε δισεκατομμύρια δολάρια, από απαγορευμένες εμπορικές πράξεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που κρατείται στις ΗΠΑ, ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων του Ερντογάν. Όπως προκύπτει, ο ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής τράπεζας πήγε στις ΗΠΑ για να συλληφθεί, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τους δικηγόρους του Ζαράμπ. Μια συνάντηση στην οποία αναφέρεται το παρακάτω εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο:

Του Τζαν Ατακλί (Can Ataklı)

Εφημερίδα Sözcü.

 Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση Ζαράμπ;
Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή είναι η μοναδική στον κόσμο. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα ένα τέτοιο γεγονός. Όμως εδώ είναι Τουρκία που τα έχουμε συνηθίσει όλα και τίποτα δεν μας φαίνεται περίεργο. Πράγματα που δεν θα μπορούσε καν να τα φανταστεί κανείς, σε εμάς συμβαίνουν.

Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ένας Ιρανός, που του έχει χορηγηθεί τουρκική υπηκοότητα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι στις ΗΠΑ, στη φυλακή. Περιμένει τη μέρα που θα δικαστεί. Το κατηγορητήριό του λέει «δημιουργία μαύρου χρήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και έκθεση σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Έχει αμέτρητους δικηγόρους. Όμως δυο εξ αυτών είναι πολύ σημαντικά ονόματα. Ο ένας ο Ρούντι Τζουλιάνι, είναι φημισμένος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, και ο άλλος, ο Μάικλ Μουκασέι διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τώρα κοιτάξτε την εικόνα. Αυτοί οι δυο πολύ σημαντικοί δικηγόροι ενός Ιρανού πολίτη που πήρε τουρκική υπηκοότητα, τον Φεβρουάριο έρχονται στη χώρα μας και γίνονται δεκτοί από τον πρόεδρο Ερντογάν. Γιατί να θέλουν να συναντήσουν τον πρόεδρο μιας χώρας οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για απάτες;

Και το σημαντικότερο, γιατί ο πρόεδρος μιας χώρας να δέχεται και να συνομιλεί με ξένους δικηγόρους ενός ατόμου που δεν κρατείται για πολιτικούς λόγους; Τι συζητάει μ’ αυτούς;

Έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα άλλη φορά; Ή μάλλον, υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα του κόσμου μέχρι σήμερα; Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το γεγονός ότι οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συναντιούνται και συζητούν για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο μιας χώρας, αυτό δημιουργεί υποψίες ότι το τουρκικό κράτος έχει σχέση με τον κατηγορούμενο αλλά και με τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Ένας κατηγορούμενος μπορεί να υποδείξει πρόσωπα με τα οποία πρέπει να μιλήσουν οι δικηγόροι του, για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία για την υπεράσπισή του.

Και δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι οι συζητήσεις των δικηγόρων Τζουλιάνι και του Μουκασέι στην Άγκυρα, έγιναν σ’ αυτό το πλαίσιο. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, δεν είναι φυσικό ο καθένας να αναρωτηθεί: «Άραγε, οι δικηγόροι τι είπαν, τι πληροφορίες ζήτησαν, τι είδους βοήθεια ζήτησαν για τον πελάτη τους;»

Και όχι μόνο αυτό, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: «Αυτό θα πει ότι οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται ο Ρεζά Ζαράμπ, ενδιαφέρουν πολύ και αφορούν τους κυβερνώντες την Τουρκία».

Αυτή η υπόθεση είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, είναι εξευτελισμός.

Η προεδρία της Δημορκατίας πρέπει να εκδώσει μια ανακοίνωση και να διαψεύσει τη συγκεκριμένη συνάντηση ή αλλιώς, να ανακοινώσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Ερντογάν με τους δικηγόρους. Οι δυο διάσημοι δικηγόροι, εκπροσωπώντας τον Ζαράμπ, ήρθαν στην Τουρκία, όμως εμείς ξέρουμε επιπλέον ότι για την υπόθεση αυτή έχει συλληφθεί και κρατείται στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Halkbank. Και αυτό γεννά υποψίες ότι στις συζητήσεις στην Άγκυρα έγιναν ανταλλαγές στοιχείων και πληροφοριών που «αφορούν το τουρκικό κράτος».

Όταν συνελήφθη ο Ζαράμπ στις ΗΠΑ, είχα γράψει σ’ αυτήν εδώ τη στήλη ότι από την υπόθεση αυτή «θα πονέσει πολύ το κεφάλι της Τουρκίας».

Όμως πιστέψτε με, δεν φανταζόμουν ότι το θέμα θα φθάσει τόσο ψηλά!

Η υπόθεση Ζαράμπ, ως εργαλείο εκβιασμού του Ερντογάν

Η Τουρκία έμαθε ότι οι δυο διάσημοι δικηγόροι του Ζαράμπ ήρθαν στην Τουρκία και συνάντησαν μυστικά τον Ερντογάν, από έκθεση του δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι δυο δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να κρατηθεί μυστική η επίσκεψή τους στην Άγκυρα. Το δικαστήριο πρώτα αποδέχτηκε το αίτημά τους, και στη συνέχεια ανακοίνωσε την επίσκεψη σε ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε και την έκθεση 31 σελίδων, που είχαν ζητήσει αν μείνει μυστική.

Τι υπάρχει στην έκθεση; Προτείνουν στο δικαστήριο να λάβει μια ήπια απόφαση για τον Ζαράμπ, με βάση συμφωνία, για να ενισχυθούν τα συμφέροντα και η ασφάλεια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή!

Φυσικά οι δικηγόροι δεν αποκαλύπτουν στην έκθεση λεπτομέρειες για τα συμφέροντα και τα θέματα ασφάλειας των ΗΠΑ, όμως και μόνο ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στην έκθεσή τους, δείχνει ότι έχουν στα χέρια τους κατάλογο με υποχωρήσεις της Τουρκίας, που κατήρτησαν μετά τη συνάντησή τους με τον Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Και ρωτάμε εμείς τώρα με τη σειρά μας: οι δικηγόροι, αναφέρουν στην έκθεσή τους προς το δικαστήριο, ότι υπάρχουν υποχωρήσεις, που θα τις πετύχουν «αν εκδώσετε μια ήπια ποινή για τον Ζαράμπ». Άραγε, ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις που υποσχεθήκαμε ως Τουρκία ότι θα κάνουμε απέναντι στις ΗΠΑ; Για παράδειγμα, ο Ουμίτ Οζντάγ, του ΜΗΡ, λέει ότι «για να σωθεί ο Ζαράμπ, ως αντάλλαγμα θα αφήσουμε τις ΗΠΑ ανενόχλητες να στηρίζουν το PYD, και θα δώσουμε την άδεια να ιδρυθεί ένα κράτος του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία».

Ο Τζουλιάνι, στην γραπτή κατάθεση που υπέβαλε στο δικαστήριο, γράφει: «Ανέλαβα αποστολή να παρέχω συμβουλές και να υποβάλλω προτάσεις. Οι υπηρεσίες που πρόσφερα, δεν περιορίζονται σ’ αυτό, αλλά και στην πραγματοποίηση επαφών σε ανώτατο επίπεδο με αξιωματούχους στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, για συνομολόγηση μιας συμφωνίας που θα ήταν σε όφελος του Ζαράμπ και ταυτοχρόνως θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ και Τουρκίας».

Σχόλιο, μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

Πηγή:http://www.pontos-news.gr/article/163320/oi-ipa-ekviazoyn-stegna-ton-erntogan

 

Το FBI ξέρει ποιοι Τούρκοι πολιτικοί πήραν τα 2 δις δολάρια προμήθεια από τον Ζαράμπ

 

Η βόμβα του Ζαράμπ – Το FBI ξέρει ποιοι πήραν τα 2 δις δολάρια – 7 ύποπτοι

Απρίλιος 25,  2017

Του Ισμέτ Όζτσελικ

Εφημερίδα Αϋντινλίκ

Το είπαμε εδώ και καιρό: «Ο φάκελος της υπόθεσης Ζαράμπ, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία». Τότε δεν έγινε αντιληπτό.

Αυτά που είναι σε εξέλιξη τις μέρες μας, μας επαληθεύουν. Αυτά που συμβαίνουν στην υπόθεση Ζαράμπ, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακή των ΗΠΑ αποδεικνύουν ξεκάθαρα το πρόβλημα εθνικής ασφάλειας.

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα

Το θέμα του Ρεζά Ζαράμπ θα μας προβληματίσει πολύ το επόμενο διάστημα. Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε το θέμα από την αρχή.

Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ένας Ιρανός επιχειρηματίας. Έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα, επί κυβέρνησης ΑΚΡ. Είναι πολύ νέος. Χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή τους, έχει στη διάθεσή του και παίζει με δις δολάρια. Όμως, ενώ όλα πήγαιναν μια χαρά, τα πράγματα στράβωσαν.

Ο Ζαράμπ φοβάται το Ιράν

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση στο Ιράν, έβαλαν στο στόχαστρο τον Αχματινετζάντ. Στα πλαίσια αυτά συνελήφθη ο επιχειρηματίας Μπαμπέκ Ζεντζάνι (Babek Zencani). Ήταν και ο Ρεζά Ζαράμπ στο στόχαστρο. Ο βαθύ ιρανικό κράτος έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο για την απαγωγή του. Είχε κάνει και στο παρελθόν ανάλογες επιχειρήσεις.

Ο Ζαράμπ το γνώριζε. Έπαιρνε σοβαρές πληροφορίες από το Ιράν. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Νταβούτογλου, ζήτησε προστασία, η οποία όμως δεν ήταν επαρκής. Πανικοβλήθηκε.

Το FBI στο παιχνίδι

Ο Ζαράμπ ήλθε σε επαφή με πράκτορες του FBI στην Κωνσταντινούπολη. Ειπώθηκε ότι σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και το δίκτυο Γκιουλέν. Το FBI, συναντήθηκε αλλεπάλληλες φορές με τον Ζαράμ, σε «ασφαλές σπίτι», στα Θεραπειά. Όλες οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής έκλεισαν, στις συναντήσεις αυτές.

Ο Ζαράμπ τα είπε όλα στο FBI. Σε ποιους έδωσε προμήθεια από τι διακίνηση χρημάτων, τα ποσά που έδωσε στον καθέναν, όλα. Τον έπεισαν να πάει στις ΗΠΑ. Όλα θα πήγαιναν καλά. Η τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έπρεπε να τον υποψιάσουν. Ανέβηκε στο αεροπλάνο οικογενειακώς. Σαν να πήγαινε ένα φυσιολογικό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Μόλις έφθασε στο Μαΐάμι, τον συνέλαβαν. Αμέσως μετά τη σύλληψή του, η γυναίκα του Εμπρού Γκιουντές και το παιδί τους, επέστεψαν στην Τουρκία.

Τέσσερα δις δολάρια είναι η προμήθεια που δόθηκε

Οι ιρανικές πηγές λένε ότι μέσω του Ζαράμπ διακινήθηκαν προς το Ιράν 27 δις δολάρια. Τα ποσά που κράτησαν κάποιοι στην Τουρκία, ήταν 4 δις δολάρια, που αντιστοιχούν στο 15% που ήταν η προμήθεια. Άτομα από το περιβάλλον του Ζαράμπ λένε ότι από αυτά τα 4δις δολάρια τα 2-2,5 μοιράστηκαν σε διάφορους στην Τουρκία.

Αυτά διακινούνται σε πολιτικούς κύκλους.

Το Ιράν είχε παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην Τουρκία, την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Κάποια στιγμή χρειάστηκε βοήθεια το Ιράν και η Τουρκία την παρείχε. Αυτό το δέχτηκαν όλοι.

Η βοήθεια δόθηκε. Όμως κάποιοι πήραν και προμήθεια.

Δύο δις δολάρια

Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις που είχαν ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγεμέν Μπαγίς με τον Ζαράμπ. Όμως, τα ποσά που αποκαύφθηκαν ανέρχονταν στα 100 το πολύ στα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Τότε τι έγιναν τα άλλα 2 δις δολάρια, ποιος τα πήρε;

Επτά νέοι ύποπτοι

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν άλλοι επτά ύποπτοι, εκτός από τον Ρεζά Ζαράμπ και τον Μεχμέτ Ατίλλα Χακάν, υποδιοικητή της τράπεζας Halbank, που κρατούνται στις ΗΠΑ.

Είναι επτά ύποπτοι, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύπτονται.

Το δικαστήριο

Ο Ζαράμπ συνελήφθη στο Μαϊάμι. Όμως η υπόθεση ανατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Δηλαδή το δικαστήριο που βλέπει κρατικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

Όσο και αν δικάζεται ο Ζαράμπ, ο στόχος είναι άλλος.

Αυτοί γνωρίζουν, εμείς;

Εδώ υπάρχει μια κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική. Το FBI γνωρίζει, ο Εισαγγελέας γνωρίζει, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης γνωρίζει, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε τα ονόματα αυτών των επτά υπόπτων.

Η τουρκική κυβέρνηση, λόγω αυτών των σκοτεινών υποθέσεων και για αυτά τα επτά ονόματα που γνωρίζουν οι ΗΠΑ και δεν γνωρίζουμε εμείς, πιέζεται «να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, να αποδεχτεί τον διαμελισμό της Συρίας, να κάνει βήματα που θα οδηγήσουν και στον διαμελισμό της Τουρκίας…».

Η Τουρκία υπό απειλή

Όσο κι αν φαίνεται ότι απειλείται η κυβέρνηση, στην ουσία απειλείται η Τουρκία, λόγω των αδυναμιών της κυβέρνησης. Ο «Φάκελος Ζαράμ», απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ποια είναι η λύση;

Η κυβέρνηση να τα αποκαλύψει όλα στους πολίτες της Τουρκίας. Έτσι θα πάψουν οι ΗΠΑ να απειλούν την Τουρκία, εκβιάζοντας τους ίδιους. Ειδάλλως, απειλείται η εδαφική μας ακεραιότητα.

Η κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Mukasey, που ήλθε στην Άγκυρα (σ.μαζί με τον Τζουλιάνι), για να κάνει διαπραμγατεύσεις με τον Ερντογάν για το θέμα του Ζαράμπ, τα λέει όλα:

«Σε περίπτωση που έχουμε αίσια κατάληξη στη δίκη του Ζαράμπ, θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Όλα πλέον είναι φανερά!

Πηγή:http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/04/fbi-2.html#more

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s