Λεπέν-Μακρόν στον β’ γύρο στη Γαλλία, αλλά …quo vadis EUROPA;

Απρίλιος 23,  2017

Καθαρή είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν τελικά στον πρώτο γύρο, καθώς με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23,77% και η Μαρίν Λεπέν το 21,70%, με αποτέλεσμα η επικράτησή του στον β’ γύρο να μοιάζει σχεδόν βεβαία.

Όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα, ο Μακρόν δείχνει να έχει σαφές προβάδισμα, καθώς τόσο συντηρητικοί όσο και σοσιαλιστές πολιτικοί της χώρας βγαίνουν και τον υποστηρίζουν ανοικτά με στόχο να μπλοκάρουν την ανάδειξη στην προεδρία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία επιχειρεί να ρίξει στην «αρένα» ένα εύπεπτο και θελκτικό σε πολλούς, δεξιούς και αριστερούς σύνθημα, αυτό την «μάχης εναντίον της παγκοσμιοποίησης» και της «απελευθέρωσης του γαλλικού λαού από τις αλαζονικές ελίτ».

Το πρόβλημα είναι ότι μια πραγματικότητα πως η παγκοσμιοποίηση πέφτει μόνο στα λόγια, ενώ σε περίπτωση που θα γινόταν πραγματικότητα, πολλοί θα διαπίστωναν ότι τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν θα ήταν πολλά περισσότερα, καθώς οικονομίες πλήρως αυτάρκεις είναι δύσκολο να υπάρξουν.

Οι υποστηρικτές της ρητορικής κατά της παγκοσμιοποίησης πολύ απλά αρνούνται να δουν την πραγματικότητα των χωρών αυτών που κάποτε στηρίχτηκαν πάνω τους οι χώρες της Δύσης για να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν, οι οποίες πλέον διεκδικούν τη δική τους θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό του πλούτου, το δικό τους κομμάτι από την «πίτα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ελλείψει «στηριγμάτων», το επίπεδο ζωής και τα προνόμια που κάποτε απολάμβανε η Δύση, δεν μπορούν να συνεχιστούν, αφού τη φθηνή εργασία και τις πρώτες ύλες άλλων χωρών (π.χ. αφρικανικών στην περίπτωση της Γαλλίας) είτε κάποιος πρέπει να τις αντικαταστήσει, αφού θα εξακολουθήσει να υπάρχει πρόβλημα για τη διάθεση των προϊόντων της βιομηχανίας μιας χώρας εάν οι τιμές παγκοσμίως δεν είναι ανταγωνιστικές.

Για να πουλήσουν οι Γάλλοι στην Ινδία π.χ. το μαχητικό τους (Rafale / Dassault Aviation) πρέπει να παραδώσπουν μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας τους, του know-how, καθότι αυτός που έχει το χρήμα και αγοράζει, δυστυχώς ή ευτυχώς, υπαγορεύει τους όρους. Και σε όποιον αρέσει.

Η πίεση από τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρόκειται να σταματήσει να υφίσταται και η περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα, ιδίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα δεν αντιμετωπίζεται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τι ήταν κάποτε η Κίνα και η Ινδία και τι είναι σήμερα, ποιος είναι ο αγοραστής περιουσιακών στοιχείων χωρών της Δύσης για την απόκτηση κυρίως τεχνογνωσίας…

Η προστασία από απειλές όπως ο ισλαμιστικός φανατισμός είναι κάτι διαφορετικό, αν και η παρουσία σε ευρωπαϊκό έδαφος μεγάλου αριθμού τέτοιων πληθυσμών θα οδηγήσει σε αποδόμηση το ευρωπαϊκό εγχείρημα με την έγερση εμποδίων στην ελεύθερη μετακίνηση, κάτι το οποίο επίσης θα έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Το ζήτημα βέβαια είναι ποια θα είναι η στάση των εκλογέων στα μηνύματα που θα στείλει η κάθε πλευρά στην δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Η επικράτηση του λαϊκισμού είναι εξ ορισμού συνταγή δεινών, όμως και η άρνηση αλλαγής νοοτροπίας από τις κατεστημένες ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με την περισσότερο από ποτέ μη ορθολογική πελατειακή σχέση ανάμεσα στο κράτος και την οικονομία, ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.

Πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=175810

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s