Ο Τραμπ ενθρονίζει τον Ερντογάν – Καταστρέφει κάθε εμπιστοσύνη στη Διπλωματία των ΗΠΑ

Απρίλιος 18,  2017

Moon of Alabama (USA)

Ο Τραμπ αντέκρουσε τον εκπρόσωπο Τύπου του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους συμμάχους του, συγχαίροντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Υπονομεύει τη διπλωματία του.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία έβαλε τη προεδρεία της Δημοκρατίας σε σχεδόν δικτατορική θέση και θα μπορεί, μέσω διαταγμάτων, να παρακάμψει τις εκτελεστική και δικαστική εξουσίες του Κράτους. Ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε μια δικτατορικό θέση. Μπορεί ίσως η πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων να ψήφισε για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ο αριθμός των ψήφων υπό αμφισβήτηση επειδή δεν ελήφθησαν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες (2-3 εκατομμύρια) είναι υψηλότερος από τη μικρή μολυβδαίνια πλειοψηφία (1,5 εκατομμύρια) για την πλευρά του «ναι».

Επίσημοι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών σημείωσαν  ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από ακραίο κυνήγι ενάντια σε οποιονδήποτε που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θέση του Ερντογάν.  Φυλάκισε πολιτικούς της αντιπολίτευσης και δημοσίους υπαλλήλους, απαγόρευε ορισμένα πολιτικά κόμματα και έκλεισε πολλά μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης. Όλα τα κρατικά ιδρύματα χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της πλευράς του Ερντογάν. Αν  κατάφερε μόνο να  κερδίσει με 1,5 εκατομμύρια ψήφους σε μια ισχυρή κοινωνία 80 εκατομμυρίων μετά από αυτή την ακραία εκστρατεία κατά της αντιπολίτευσης, πόσοι Τούρκοι θα συμφωνούσαν πραγματικά μαζί του με πιο ισορροπημένες δημοκρατικές συνθήκες;

Είκοσι χρόνια πριν, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε σε μια συνέντευξη στη Milliyet: «Η δημοκρατία είναι σαν ένα τραμ: όταν φτάνεις στη στάση σου, κατεβαίνεις». Την Κυριακή ο Ερντογάν κατέβηκε από το τραμ.

Η Τουρκία είναι τώρα μια τυραννία της πλειοψηφίας. Δεν υπάρχουν πλέον θεσμικοί περιορισμοί για να καταργηθεί οποιαδήποτε μειονοτική ομάδα από την πολιτική σκηνή ή ίσως ακόμη και από τον φυσικό κόσμο. Η Τουρκία, όπως τη ξέραμε  δεν υφίσταται πλέον.

Μέλη της ΕΕ απέφυγαν να αποδέχονται τη ψηφοφορία πριν αποφασιστεί η τρέχουσα δικαστική μάχη εναντίον της. Μόνο η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και οι δικτατορίες του Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας τον συνεχάρησαν. Η τρομοκρατική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ, η οποία καταπολεμά το Λαό και την κυβέρνηση της Συρίας,  συνεχάρησαν επήσις τον  Ερντογάν. Η Αλ-Κάιντα στη Συρία, υπό το νέο συμμαχικό όνομα της  HTS,  εντάχθηκε  καθώς και  άλλες τακφιρικές ομάδες  στη Συρία.

Όπως και οι χώρες της ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κράτησε τα συγχαρητήρια του. Κυκλοφόρησε μόνο μια δήλωση που σημείωσε αναφορές σε  «παρατυπίες» στη ψηφοφορία και «άνισους όρους συνγωνισμού». Εξέφρασε στήριξη για έσω-τουρκικό διάλογο και δικαστικές διαδικασίες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα περιμένει μέχρι να κυκλοφορήσει η τελική έκθεση της αποστολής των διεθνών παρατηρητών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο εκπρόσωπος υπονομεύτηκαν γρήγορα από τον πρόεδρο Τραμπ. Μόνο μία ώρα αργότερα η τουρκική πλευρά  ανέφερε  μια τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν:

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα”.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια «ευχάριστη» συνομιλία η οποία διήρκεσε 45 λεπτά, είπαν διπλωματικές πηγές.

Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από ένα σημείωμα του Λευκού Οίκου για τη κλήση. (Το σημείωμα  δεν είναι ακόμα στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, αλλά εστάλη στον Τύπο μέσω e-mail).

Το δημοσιευμένο περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ (η υπογράμμιση από τον συγγραφέα):

«Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν επίσης την εκστρατεία κατά του Νταές και για την ανάγκη να συνεργαστούν  ενάντια σε όλες τις ομάδες  που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να επιτύχουν τους σκοπούς τους,» ανέφερε η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Η τουρκική έκδοση του σημειώματος ήταν χειρότερη:

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για μια υποτιθέμενη χημική επίθεση από την κυβέρνηση της Συρίας στις 4 Απριλίου που σκότωσε περίπου 100 αμάχους και τραυμάτισε 500 άλλους, που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Χαν Σεϊχούν που κατέχεται από την αντιπολίτευση στην επαρχία της Ιντλίμπ. Ο Τραμπ και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν υπεύθυνος για την επίθεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την υποστήριξη της για τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Σαϊράτ στις 7 Απριλίου, σε αντίποινα για τη χημική επίθεση.  Και οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη για συνεργασία στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL).

Το περιστατικό του Χαν Σεϊχούν  πιθανόν  να ήταν μια επίθεση  με «ψευδή σημαία» που ξεκίνησε από τους επί τόπου τρομοκράτες -πιθανόν με τουρκική υποστήριξη. Ο αποδεδειγμένος αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ λιγότερος από ό, τι δηλώνεται στα ΜΜΕ. Ο μόνος σκοπός των αμερικανικών πυραυλικών επιδρομών που ακολούθησαν ήταν να  διαλυθούν οι ισχυρισμοί ότι ο Τραμπ συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Ένα ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιες θεωρούν οι δύο χώρες ως τρομοκρατικές ομάδες.
Η κυρίως σιιτική Χεζμπολάχ που μάχεται στο πλευρό της  κυβέρνησης της Συρίας θεωρείται ως τέτοια από τους δύο, ενώ κατέχει έδρες στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Αν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ορίζουν την αλ-Κάιντα στη Συρία ως τρομοκρατική ομάδα που πρέπει να «εξαλειφθεί», ο Ερντογάν είναι χορηγός της και την υποστηρίζει. Οι ΗΠΑ συμμαχούν με μέρος των ομάδων του κουρδικού YPK / ΡΚΚ στη Συρία, ενώ η Τουρκία τις έχει ορίσει ως τρομοκρατικές οντότητες. Μήπως η διατύπωση «ενάντια σε όλες τις ομάδες που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία» περιλαμβάνει την ιρακινή πολιτοφυλακή στη Συρία; Μήπως περιλαμβάνει το Ιράν;

Αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μια κλήση 45 λεπτών είναι πολύ μεγάλη για τέτοια περίσταση. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έγιναν σχέδια που δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί. Είναι πιθανό ότι ένα νέο, υψηλότερο επίπεδο συμφωνήθηκε για τον πόλεμο εναντίον της Συρίας (και του Ιράν). Εκτός από τα πεδία μάχης στη Συρίας υπάρχει και τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Μήπως έγιναν κοινά σχέδια και για αυτή τη χώρα επίσης;

Ακόμα αναρωτιέται κανείς γιατί ο Τραμπ να υπονομεύει τον εκπρόσωπο Τύπου του, τον υπουργό Εξωτερικών του και τους Ευρωπαίους σύμμαχους του με τις αντιφατικές δηλώσεις του και με τις θέσεις που εξέφρασε στη συνομιλία  του με τον Ερντογάν ; Τέθηκε άνα προηγούμενο.  Οι ξένες χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτός αν ο Τραμπ εκφράζει προσωπικά τη συμφωνία του με αυτές.  (Τις οποίες μπορεί στη συνέχεια να ανακαλέσει και να αντιστρέψει). Η βάση της διπλωματίας είναι ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία – οι λέξεις και το τι στέκεται πίσω από αυτές τις λέξεις έχουν σημασία. Το διπλωματικό επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη σοβαρές ζημιές από αυτή την πρωτοφανή κίνηση.

Η αναστροφή της αρχικής θέσης της διοίκησης Τραμπ είναι ακραία. Από άποψη μιας ρεαλιστής θέσης, θα ήταν σκόπιμη μια πολύ πιο ουδέτερη στάση απέναντι στις ανοησίες του Ερντογάν, όπως τέθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Γιατί έγινε η κυβίστηση  του Τραμπ; Μήπως έχει σχέση με αυτό το  προ πενταετίας  tweet;

Ivanka Trump @IvankaTrump

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Ερντογάν για τη χθεσινή συμμετοχή του στη γιορτή για τα εγκαίνια  των Πύργων Τραμπ στη Κωνσταντινούπολη!

13:56 – 20 Απρ 2012

Αναρτήθηκε από Κριστιάν Ακκυριά 

Πηγή:http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/04/blog-post_158.html#more

 Trump Enthrones Erdogan – Destroys Trust In U.S. Diplomacy

April 18, 2017

Trump contradicted his speaker, the State Department and his allies by congratulating the Turkish President Erdogan for winning Sunday’s referendum vote. He undermined his diplomacy.

Sundays referendum in Turkey makes the presidential office a quasi dictatorial position that leads the executive and can, via decrees, also overrule the legislative and judiciary elements of the state. President Erdogan is now in a dictatorial position. It maybe that a majority of the Turkish voters voted for this change but it is far from certain. The number of votes in doubt because they were not taken in accordance with the legal procedures (2-3 million)  is higher than slight majority lead (1.5 million) for the “yes” side.

Official international election observers noted that the vote was neither free nor fair. The Turkish state is under emergency rules which  give the president (temporarily) extraordinary powers. The vote happened after an extreme hunt against anyone that could have endangered Erdogan’s position. He jailed opposition politicians and civil servants, forbade some political groups and closed down opposition media. All state institutions were used in support for Erdogan’s side. If he could only win by 1.5 million votes in a 80 million strong society after this extreme anti-opposition campaign how many Turks would really have agreed with him on more leveled grounds?

Twenty years ago, when he was mayor of Istanbul, Erdogan said in a Milliyet interview: “Democracy is like a tram ride: when you reach your stop, you get off”. On Sunday Erdogan stepped off the tram.

Turkey is now a Tyranny of the Majority. There are no longer any institutional constrains to remove any minority group from the political scene or  maybe even from the physical world. Turkey as we knew it is no more.

EU members refrained from accepting the vote before the ongoing legal fight over it is decided. Only Saudi Arabia, Qatar and other Gulf and Central Asian dictatorships congratulated him. The terrorist group Ahrar al Sham, which fights the people and government of Syria, also congratulated Erdogan. Al-Qaeda in Syria, under its new alliance name HTS, joined in as well as other Takfiri groups in Syria.

Like the EU countries the U.S. State Department held out on congratulations. It only released a statement that noted reports of voting “irregularities” and an “uneven playing field”. It voiced support for inner-Turkish dialog and legal processes. White House spokesman Sean Spicer said the U.S. administration would wait until the final report by the international observers mission was released.

The State Department and the spokesman were quickly undermined by President Trump. Only an hour later the Turkish side reported of a Trump-Erdogan telephone conversation:

U.S. President Donald Trump on Monday called Turkish President Recep Tayyip Erdoğan to congratulate him on the referendum victory.

The two leaders had a “pleasant” call which lasted for 45 minutes, diplomatic sources said.

This was later confirmed by a White House readout of the call. (The readout is not yet on the White House website but was sent out to the press via email).

The published content of the call does not bode well for Turkey, Syria and Iraq (emphasis added):

“President Trump and President Erdogan also discussed the counter-ISIS campaign and the need to cooperate against all groups that use terrorism to achieve their ends,” the White House statement said.

The Turkish version of the readout was worse:

The two leaders also discussed an alleged chemical attack by the Syrian government on April 4 that killed approximately 100 civilians and injured 500 others in the opposition-held town of Khan Sheikhoun in Idlib province.
..
Trump and Erdoğan agreed Syrian President Bashar al-Assad was responsible for the attack.

The U.S. president also thanked Turkey for its support for U.S. missile strikes on the Shayrat air base on April 7 in retaliation for the chemical attack.

Both leaders also stressed the need for cooperation in the fight against terror groups, including the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL).

The Khan Sheikhun incident was likely a “false flag” attack initiated by the terrorists on the ground -possibly with Turkish support. The proven number of casualties was far less than the statement claims. The only purpose of the following U.S. missile strikes was to dispel allegations that Trump is in cahoots with Russia.

A question now is who the two countries regard as terrorist groups. The mostly Shia Hizbullah fighting on the Syrian government side is seen as such by both even while it holds parliament positions in Lebanon. While the U.S. agreed to UN Security Council resolutions designating al-Qaeda in Syria as a terrorist group that must be “eradicated”, Erdogan is sponsoring and supporting the group. The U.S. is allying with parts of the Kurdish YPK/PKK groups in Syria while Turkey has designated those as terrorist entities. Does the “against all groups that use terrorism” formulation include the Iraqi militia in Syria? Does it include Iran?

What is most concerning is the fact that a 45 minute call is extremely long for such an occasion. We can be sure that plans were made in it that have not yet been published. It is likely that a new, higher level of war against Syrian (and Iran) was agreed upon. Besides the battlefields of Syria there is Turkish military interference in Iraq. Were common plans made for that country too?

Still one wonders why Trump would undermine his speaker, his State Department and his European allies by contradicting their statements and positions with his Erdogan call. A precedent was set.  Foreign countries can no longer rely on official U.S. administration statements unless Trump personally voices his agreement with them. (Which he may then retract and reverse on a moments notice.) The basis of diplomacy is a certain level of trust in reliability – words and standing by those words matter. The diplomatic standing of the United States was severely damaged by this unprecedented move.

The reversal of the original position of the Trump administration is extreme. From a realist standpoint a much more neutral position towards Erdogan’s shenanigans, as shown by the State Department, would be advisable.

Why did Trump reverse it? Has this five year old tweet something to do with it?

Ivanka Trump‏ @IvankaTrump
Thank you Prime Minister Erdogan for joining us yesterday to celebrate the launch of #TrumpTowers Istanbul!
1:56 PM – 20 Apr 2012

Source:http://www.moonofalabama.org/2017/04/trump-enthrones-erdogan-destroys-all-trust-in-us-diplomacy-.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s