Συρία: Αποκαλυπτικές θέσεις για τα S-300 & τα S-400 στη Συρία

 

Απρίλιος 12,  2017

Συνεχίζεται η «συζήτηση» διεθνώς αναφορικά με το αν τα συστήματα S-300 και S-400 των Ρώσων που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, στην περιοχή της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς (75 χιλιόμετρα απόσταση από την αεροπορική βάση που επλήγη) και στη Λατάκια (120 χιλιόμετρα απόσταση από τη βάση) αντιστοίχως, θα μπορούσαν ή όχι να αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς Tomahawk, ή οι Ρώσοι σκοπίμως επέλεξαν να μην ενεργοποιήσουν την αεράμυνα, ενδεχομένως και για να μην τα μετατρέψουν σε «νόμιμους στόχους».

Από τη συζήτηση αυτή προκύπτει ότι οι Αμερικανοί είχαν ειδοποιήσει τους Ρώσους για τα επικείμενα πλήγματα δύο ολόκληρες ώρες νωρίτερα (αυτό προβλέπει το Μνημόνιο για την αεροπορική ασφάλεια που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές), τηρώντας τους κανόνες που έχουν τεθεί για τη μεταξύ τους επικοινωνία με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμπλοκής των δυο μερών στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων.

Με αυτό ως δεδομένο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την επικοινωνία με τους Αμερικανούς στο στρατιωτικό επίπεδο, παρότι ήταν αυτό το κανάλι που ειδοποίησε πολύ νωρίτερα τη Μόσχα, αναλαμβάνοντας μάλιστα και ένα ρίσκο εξ ορισμού, αφού χανόταν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Επίσης, ενδιαφέρον θα είχε να πληροφορηθούμε τι έκαναν αυτές τις δυο ώρες οι Ρώσοι και αν ενημέρωσαν ή όχι τις δυνάμεις του Άσαντ, καθώς τα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν στις δυο διακριτές περιπτώσεις, θα ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα…
Υπενθυμίζεται, ότι οι Ρώσοι ανέπτυξαν τους S-400 στη Συρία το 2015, αντιδρώντας στην κατάρριψη μαχητικού τους αεροσκάφους από τουρκικό F-16. Όπως διευκρινίζεται σε σχετικά δημοσιεύματα, οι S-400 διαθέτουν τέσσερις διαφορετικούς πυραύλους αναχαίτισης, το βεληνεκές των οποίων κυμαίνεται από 40-400 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα ρωσικών μέσων της εποχής, τα οποία κάνουν ξεκάθαρα λόγο για την ικανότητα αναχαίτισης πυραύλων τύπου κρουζ.

Ωστόσο, η εικόνα μόνο καθαρή δεν είναι, αφού υπάρχουν τόσο Ρώσοι όσο και δυτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η διαδρομή που επέλεξαν οι Αμερικανοί για τους Tomahawk που έβγαζαν εκτός του δραστικού βεληνεκούς του συστήματος, καθώς οι πύραυλοι κινήθηκαν προς τον στόχο με υποηχητική ταχύτητα, ακολουθώντας το ανάγλυφο μιας ιδιαιτέρως δύσκολης γεωγραφικής διαμόρφωσης, μερικά μόλις μέτρα άνω από το έδαφος.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, οπότε μάλλον οι Ρώσοι σκοπίμως επέλεξαν να μην τους ενεργοποιήσουν, είτε σεβόμενοι τη «σιωπηρή κατανόηση» με τις ΗΠΑ, είτε διότι δεν ήθελαν να αναλάβουν το ρίσκο μιας αποτυχημένης επιχείρησης που θα έστελνε λάθος μήνυμα στις διεθνείς εξαγωγικές αγορές.

Το σύστημα διαθέτει ισχυρό ραντάρ που εντοπίζει τους στόχους από τα 400 χιλιόμετρα και μάλιστα κυρίως αυτούς που πετούν σε κάποιο ύψος, αφού είναι φυσιολογικό οι τύπου κρουζ να παρουσιάζουν άλλα προβλήματα και ίσως καταλληλότερο σύστημα για την αναχαίτισή τους αν είναι το Pantsir που επίσης βρίσκεται στη Συρία.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν, είναι αυτή πρώην υπαρχηγού της ρωσικής Αεροπορίας (Aytech Bizhev), ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Interfax υποστήριξε, ότι οι Αμερικανοί επέλεξαν «δρομολόγιο» για τους Tomahawk το οποίο τους έθετε εκτός της εμβέλειας των ρωσικών αντιβαλλιστικών και πως οι αμερικανικοί κρουζ θα ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί εάν είχαν εισέλθει στη ζώνη της ρωσικής «ομπρέλας», κάνοντας και λόγο για τα πολύ πιο αποτελεσματικά Pantsir, για τον συγκεκριμένο τύπο απειλής.

Προς τα εκεί δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά η αλήθεια. Αν το θέμα εξεταστεί και πολιτικά, μια τέτοια επιλογή που απομάκρυνε τους Tomahawk από τη ρωσική αεράμυνα, εξυπηρετούσε τη Μόσχα στο ότι την απάλλασσε από την «υποχρέωση» να προστατεύσει τους Σύρους, ενώ βέβαια αναδείκνυε και τον περισσότερο «ιδιοτελή» χαρακτήρα της απόφασης ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας.

Πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=175151

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s