Κούρδοι και κυβέρνηση Συρίας συμμάχησαν για να πολεμήσουν τους Τούρκους

Φεβρουάριος 12,  2017-02-12

Οι Κούρδοι της Συρίας και η συριακή κυβέρνηση συμφώνησαν, σύμφωνα με το BasNews, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διώξουν τους Τούρκους από τη Συρία.

Το κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα PYD της Συρίας, που κυβερνά τα εδάφη των Κούρδων στη βόρεια Συρία, απέστειλε αντιπροσωπεία το Σάββατο (11/2/2017) στη ρωσική βάση στη Λαοδίκεια (Λαττάκεια) όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Δαμασκού.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι Κούρδοι να υψώσουν τη σημαία της Συρίας (της Δαμασκού) στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία που βρίσκεται σε εξέλιξη ως επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η είδηση επιβεβαιώνεται και από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κυβερνητικοί και Κούρδοι είναι πεπεισμένοι ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν τόσο στις κουρδικές δυνάμεις όσο και στις κυβερνητικές μετά την απελευθέρωση της πόλης Αλ Μπαμπ από το Ισλαμικό Κράτος.

Η συμφωνία αυτή εάν «κρατηθεί» και δεν «χαλάσει» είναι τεράστιας σημασίας.

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που αριθμούν κοντά στους 50.000 άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Οι SDF είναι μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών. Συμμαχώντας με τον στρατό της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δημιουργούν το απόλυτο μέτωπο ενάντια στον Ερντογάν και τους φιλότουρκους μισθοφόρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Η Ρωσία μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντιπροσώπων των Κούρδων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvesiya.

Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας για χάρη μιας ενωμένης Συρίας, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει τέσσερις γύροι συναντήσεων μεταξύ της Δαμασκού και Κούρδων αντιπροσώπων, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, που ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2016.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι αυτές οι συναντήσεις ήταν εποικοδομητικές.

«Θεωρούμε ότι αυτός ο ενδοσυριακός διάλογος είναι ωφέλιμος», είπε ο Λαβρόφ.

Σημείωσε ακόμα ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα και έχουν λόγους να συνεργαστούν.

Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι τώρα ήθελαν και τον σκύλο χορτάτο (Ερντογάν) και την πίτα ολόκληρη (Κούρδους).

Κάποια στιγμή πρέπει οι Αμερικανοί σοβαρά να αποφασίσουν με ποιους θα μείνουν και ποιους θα αφήσουν. Δεν μπορούν να αποκαλούν τους Κούρδους «αξιόπιστους συμμάχους» και την ίδια ώρα να θεωρούν σύμμαχο και τον Ερντογάν που αποκαλεί τους ίδιους Κούρδους «τρομοκράτες».

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι δεν θεωρούν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού ((YPG) τρομοκρατικές οργανώσεις..

Αυτό  δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Μπότσαν Χαρσένκο σε συνέντευξή του στο Interfax. «Αυτές οι οργανώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται επισήμως στη λίστα τρομοκρατών της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που δεν χαρακτηρίζει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) τρομοκρατική οργάνωση.

Ελβετία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Αίγυπτος όπως και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτη χαρακτήρισε το PKK τρομοκρατική οργάνωση το 2002. Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε να βγει το PKK από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν το έχουν πράξει ακόμα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αν και θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση δεν έχουν την ίδια άποψη για το YPG της Συρίας, το οποίο θεωρούν «αξιόπιστο σύμμαχο» στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση εξαιτίας του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που διεξάγει στο εσωτερικό της.

Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ότι αποτελούν παρακλάδι του PKK και για αυτό τον λόγο τις θεωρεί επίσης τρομοκρατικές και τις κατατάσσει μαζί με το Ισλαμικό Κράτος.

Η άρνηση της Ρωσίας να συμπεριλάβει το κουρδικό PKK στην τρομολίστα της αποδεικνύει ότι οι τουρκορωσικές σχέσεις δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο «αγαστές» όπως προσπαθεί η Άγκυρα να πείσει για να αντιπαλέψει τη διεθνή της απομόνωση.

 Πηγές:

http://www.tribune.gr/world/news/article/330166/kourdi-ke-kivernisi-sirias-simmachisan-gia-na-polemisoun-tous-tourkous.html

http://www.tribune.gr/world/news/article/330179/rosia-echtise-simmachia-kourdon-siriakis-kivernisis-apenanti-stin-tourkia.html

http://www.tribune.gr/world/news/article/330173/rosia-den-theori-pkk-tromokratiki-organosi-adiasma-stin-tourkia.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s