Σε μπελάδες η Τουρκία: Το πρόβλημα των τριών σωμάτων

Φεβρουάριος 9,  2017

Παντελής Σαββίδης

Επιφυλακτικές ως προς το αποτέλεσμα της συνομιλίας  του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλτ Τραμπ είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν αμερικανικές και τουρκικές πηγές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν επιφυλακτικός στις απαντήσεις του προς τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς να θέλει να τον απογοητεύσει.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία θέλουν να γυρίσουν σελίδα από την εποχή της προεδρίας Ομπάμα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να το πετύχουν.

Ανώτεροι στρατιωτικοί σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών, αλλά δεν έχουν προτείνει ούτε έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας επί της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης.

Κατά τη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να επιχείρησε να τον πείσει πως μια αμερικανική υποστήριξη προς την Τουρκία και τις αραβικές δυνάμεις τις οποίες υποστηρίζει στη Συρία θα είναι πιο αποτελεσματική για την κατάληψη της οιονεί πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους Ράκκας από την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με το PKK.Όπως επισημάναμε και χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του εναλλακτικά σχέδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης. Καμιά τελική απόφαση, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις, δεν έχει ληφθεί.

Παρατηρητές θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η χρονική συγκυρία της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι τουρκικές δυνάμεις κατά της αλ Μπαμπ τις τελευταίες ημέρες, και τη συνδέουν με την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ για να έχει ένα επιχείρημα στρατιωτικής αποτελεσματικότητας ο Τούρκος πρόεδρος.

Για την καλλιέργεια θετικού κλίματος στο εσωτερικό, ενόψει και του δημοψηφίσματος, η Τουρκία προβάλλει ως σημαντικό γεγονός την επίσκεψη του νέου αρχηγού της CIA Μάικ Πομπέο στη χώρα.

Πάντως εκεί που επιχειρεί η Άγκυρα να εστιάσει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ότι η ίδια –μαζί με τους συμμάχους της στη Συρία– θα είναι πιο αποτελεσματική δύναμη από το YPG και τους δικούς του άραβες συμμάχους.

Στη σκακιέρα, όμως, υπάρχει και η Ρωσία της οποίας οι προθέσεις ως προς το κουρδικό ζήτημα αποκαλύφθηκαν με την πρόταση για ένα συριακό Σύνταγμα που θα προβλέπει την κουρδική αυτονομία· κάτι που οι Κούρδοι θεωρούν λίγο σε σχέση με τα δικά τους αιτήματα. Μάλιστα, , υπάρχει ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία δεν θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις το YPG και το PKK.

Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ είναι τρείς πόλοι που δύσκολα μπορούν να ισορροπήσουν στη μεσανατολική σκακιέρα. Όπως θα γνωρίζετε, ο Ανρί Πουανκαρέ μελετώντας το πρόβλημα των τριών σωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν, διότι οι μαθηματικές εξισώσεις αποκλίνουν.

Πηγή:http://www.pontos-news.gr/article/160005/se-mpelades-i-toyrkia-provlima-ton-trion-somaton

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s