Η αναγνώριση των ελευθεριών των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο (Άρθρα 3)

Εφημερίδα Αφρίκα: Είχε δεχτεί υπό όρους τις τέσσερις ελευθερίες ο Χριστόφιας

Ιανουάριος  31,  2017

Το 2010 και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση στις 4 Ιανουαρίου 2010 των δύο ηγετών, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά έγγραφο για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα*, έγγραφο στο οποίο συμφώνησε η ε/κ πλευρά αλλά με όρους, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα».

 

Με τίτλο «Αποκαλύπτουμε το μυστικό έγγραφο», η εφημερίδα παραθέτει το σχετικό απόσπασμα από το έγγραφο, στην αγγλική γλώσσα, και γράφει ότι, ενώ η Τουρκία επιμένει στην θέση για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων στα κατεχόμενα μετά την επίλυση του Κυπριακού εντούτοις το θέμα τέθηκε επί τάπητος το 2010 και η ε/κ πλευρά το δέχτηκε, όμως με προϋποθέσεις και όρους.
Σύμφωνα με το δημοψήφισμα, η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε το σχετικά έγγραφο ως «αρχή», αλλά το συνέδεσε με την συμφωνία που θα γίνει σχετικά με τον αριθμό των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση.
Το σχετικό έγγραφο κατατέθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρώην ηγέτη των Τ/κ, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χριστόφια στις 4/1/2010 και βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες προτάσεις της τ/κ πλευράς.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τέσσερις ελευθερίες θα γίνουν αποδεκτές αν δεν διαταράσσεται η δημογραφική σύνθεση του νησιού και αφού πρώτα ενημερωθεί η Ελλάδα και ζητηθεί η βοήθεια της Ε.Ε. για την εφαρμογή της απόφασης.

Δεν σχολιάζει η Κομισιόν 
Στο μεταξύ, η Κομισιόν θεωρεί ότι προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στην επίλυση του Κυπριακού με το να αποφεύγει να μεταφέρει την διαπραγμάτευση στην δημόσια σφαίρα, ήταν η απάντηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκές για τις τέσσερις ελευθερίες που η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει για τους πολίτες της μετά την επίλυση του Κυπριακού στο κυπριακό έδαφος.

«Όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εμείς είμαστε εκεί, όπως ξέρετε, αλλά ο ρόλος μας επιτυγχάνεται καλύτερα αν μένουμε στο εσωτερικό της διαδικασίας, αντί να τρέχουμε να σχολιάζουμε κάθε φορά που κάποιος κάνει δηλώσεις».
* οι τέσσερις ελευθερίες: διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας

 

Πηγές:

http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=9832770

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/01/blog-post_555.html#more

 

 Κυπριακό – Αγκάθι οι ελευθερίες των Τούρκων πολιτών

 Έντονος προβληματισμός στη Λευκωσία για το θέμα που προκύπτει με τις ελευθερίες Τούρκων πολιτών

Ιανουάριος   31,  2017

Κυριάκος Πομηλορίδης

 

Σε μία προσπάθεια να θέσει την ΕΕ και ειδικότερα την κομισιόν ενώπιον των ευθυνών τους, σε σχέση με την προκλητική απαίτηση της Τουρκικής πλευράς, για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε όλους του τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει στις Βρυξέλλες τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Όπως  πληροφορείται ο Αντ1, ο κος Μαυρογιάννης, ο οποίος βρίσκεται ήδη καθοδόν για την Βελγική πρωτεύουσα, μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα στο διευθυντή του γραφείου του Ζαν Κλόντ Γιούγκερ, με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των αρχών και αξιών της ΕΕ να πάρει θέση στην απαίτηση της Άγκυρας, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει και ο Ακιντζί.

Απαίτηση που όπως αναμένεται να υποδειχθεί πέραν του ότι θέτει την Κύπρο υπό την ομηρία της Τουρκίας, συγκρούεται βίαια με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και αποσκοπεί στο να βάλει τη Τουρκία από το παράθυρο στην Ε.Ε.

Το θέμα, απασχολεί όμως και τον Τουρκοκυπριακό τύπο. Η εφημερίδα Αφρίκα υποστηρίζει πως το 2010 η Ε/Κ πλευρά και ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχθηκε ως θέμα αρχής την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους τούρκους υπηκόους. Δημοσιεύει μάλιστα και απόσπασμα από το σχετικό απόρρητο όπως υποστηρίζει έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται κατ΄ λέξη.

Η ε/κ πλευρά συμφώνησε ως θέση αρχής στην απόλαυση των 4 ελευθεριών από τους τούρκους υπηκόους. Η ε/κ πλευρά εξέφρασε την ανάγκη να συμβουλευθεί πρώτα την Ελλάδα για τα πιο πάνω.

Αναφέρεται επίσης, πως οι δύο ηγέτες ( Χριστόφιας και Ταλάτ) θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ έτσι ώστε να προωθήσει την απαιτούμενη εργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Αυτή η προσπάθεια αναφέρεται θα γίνει μέσω του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, του Αλεξάντερ Νταουνερ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η εφαρμογή των 4 ελευθεριών για τους τούρκους πολίτες, θα γίνει με τρόπο που να μην διαταράσσεται η δημογραφική αναλογία μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Όλα τα πιο πάνω, αναφέρεται τέλος, υπόκεινται, είναι δηλ υπό την αίρεση, της επίτευξης συμφωνίας στο θέμα των τούρκων εποίκων που ζουν στο βορρά.

Να αναφέρουμε πως το θέμα όντως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης στις αρχές του Φλεβάρη του 2012, μετά την επιστροφή του τότε προέδρου Δημήτρη Χριστόφια από την Τριμερή συνάντηση στον Γκρην τρί στην Ν.Υ.

Η σχετική αναφορά, όπως από τότε αποκαλύψαμε, βρίσκεται σ΄ έγγραφο το οποίο ο τότε πρόεδρος έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο μαζί με το έγγραφο των συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου του 2010.

Η θέση τότε της κυβέρνησης Χριστόφια ήταν ότι εκείνο που διασφαλιζόταν ήταν τα δικαιώματα των ε/κ και όχι αυτά των τούρκων.

Για το θέμα που προέκυψε με την τουρκική απαίτηση, όπως αυτή κατατέθηκε από τους κυρίους Τσαβούσογλου- Τουρκές και Γιλντιρίμ ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο κος Σχοινάς αρκέστηκε ωστόσο να υποδείξει πως η κομισιόν , όπως έχει κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζει εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και πως ο ρόλος της Επιτροπής επιτυγχάνεται καλύτερα αν μένει στο εσωτερικό της διαδικασίας, αντί να τρέχει να σχολιάζει κάθε φορά που κάποιος κάνει δηλώσεις

 

Πηγή:http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/01/blog-post_976.html#more

Σε συνέχεια δηλώσεων του κ. Χριστόφια ότι η δημοσίευση στην εφημερίδα Αφρίκα αποσκοπούσε να πλήξει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ο εκδότης της κ. Λεβέντ Σενέρ δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο.

 

Αν είναι ψέμα, πες ότι είναι ψέμα

 

Έτσι, αγαπητέ Χριστόφια; Δημοσιεύσαμε εκείνη την είδηση για να πλήξουμε τις προσπάθειες για λύση; Το πιστεύεις πραγματικά αυτό;

Φεβρουάριος  2,  2017

Λεβέντ Σενέρ

 Έτσι, αγαπητέ Χριστόφια; Δημοσιεύσαμε εκείνη την είδηση για να πλήξουμε τις προσπάθειες για λύση; Το πιστεύεις πραγματικά αυτό; Μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα η εφημερίδα «Αφρίκα»; Είναι δυνατόν αυτό; Σίγουρα δεν το αντιλαμβάνεσαι. Η «Αφρίκα» είναι η μόνη εφημερίδα στον βορρά που αντιτάσσεται ανοικτά στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών τις οποίες απαιτεί η Τουρκία για τους πολίτες της. Δεν αντιλαμβάνεσαι επίσης ότι η «Αφρίκα» είναι η μόνη εφημερίδα που υποστηρίζει την επιστροφή της Μόρφου και την αποδοχή εδάφους 28% για να επιτευχθεί λύση και ειρήνη.

Μάλιστα κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν απαιτεί για πολλά χρόνια την επιστροφή του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες του χωρίς να αναμένεται η λύση. Μόνο εμείς υποστηρίζουμε ότι καμία λύση δεν πρέπει να προκαλέσει κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανένας από εκείνους με τους οποίους συνεργάζεσαι εσύ και το κόμμα σου και τους αποκαλείς «οπαδούς της λύσης και της ειρήνης» δεν υποστηρίζει αυτά τα οποία παρέθεσα πιο πάνω. Μόνο εμείς αντιτασσόμαστε στη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας καθώς και στη 43χρονη κατοχή της Τουρκίας στο νησί. Και ενώ όλα αυτά είναι ξεκάθαρα, ήρθες τώρα και μας κατηγορείς ότι πλήττουμε τη διαδικασία της λύσης. Γιατί; Μήπως επειδή καταγράψαμε με έγγραφο ότι κάποτε αποδέχθηκες υπό όρους ως θέμα αρχής την αναγνώριση του δικαιώματος των τεσσάρων ελευθεριών για τους καταγόμενους από την Τουρκία; Είναι ψέμα; Ιδού το έγγραφο, είναι εκεί. Αν είναι ψέμα, πες το. Διαφώτισέ μας. Αλλά δεν γίνεται με λόγια του τύπου πλήττει τη λύση. Εδώ σε εμάς όλοι συνήθισαν άλλωστε. Όποτε έρθουν αντιμέτωποι με μια πικρή αλήθεια, λένε πάντοτε αυτό που είπες εσύ. «Δεν θέλει λύση και ειρήνη», λένε. Ξέρεις με ποιον τους παρομοιάζω αυτούς; Με το όπλο «FETO» του Ερντογάν. Αποκαλεί «οπαδούς της FETO» όσους τον αντιπολιτεύονται και τους βάζει φυλακή. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν τώρα ανακηρύξει οπαδούς της FETO όσους θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Ξέρεις, κάποτε συλλάμβαναν με την κατηγορία του κομουνιστή όποιον άνοιγε το στόμα του. Τώρα τους συλλαμβάνουν αποκαλώντας τους οπαδούς της FETO.

Αν ήμουν στη θέση σου, δεν θα συζητούσα καθόλου το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες όταν το έθεσε στο τραπέζι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Θα σηκωνόμουν και θα έφευγα. Και δεν θα συζητούσα καθόλου μια τέτοια ανοησία περί τέσσερα προς ένα. Εγώ δεν βλέπω το θέμα ως τουρκικά και ελληνικά δικαιώματα. Το βλέπω ως δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Και τώρα πιο λογικές για μένα είναι οι απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής και όχι της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι. Η τουρκική πλευρά έκτισε τη στρατηγική της πάνω στη νοοτροπία του κατακτητή του 1974. Λέει ότι δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία. Θέλει εγγυητές. Θέλει περισσότερο έδαφος από αυτό που δικαιούται. Θέλει εκ περιτροπής προεδρία. Θέλει να έχει ο χρήστης τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θέλει να τυγχάνει και η Τουρκία αντιμετώπισης κράτους μέλους της ΕΕ. Ακόμα και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί πολλά από αυτά, εγώ δεν τα δέχομαι. Όπως δεν θεωρείται κάποιος οπαδός της λύσης και της ειρήνης με την αποδοχή όλων αυτών, η μη αποδοχή τους δεν θεωρείται εναντίωση στη λύση και στην ειρήνη.

Κατά τη γνώμη μου, στο νησί αυτό θα καταστεί δυνατή μια πραγματική λύση και ειρήνη όταν οι δύο κοινότητες απαλλαχτούν από το ένστικτο αφανισμού η μια της άλλης. Μήπως απαλλάχτηκαν από αυτό το ένστικτο; Δυστυχώς όχι ακόμα. Διότι ακόμα δεν υπάρχει καμία απολύτως διόρθωση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και τα μυαλά των πολιτικών μας πετάνε στον αέρα. Τι θα κάνουμε τότε; Θα περιμένουμε. Μέχρι να κατέβει το μυαλό μας στο κεφάλι μας. Μέχρι να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως ανθρώπους και όχι ως Έλληνες ή Τούρκους.

Στον νότο υπάρχουν κάποιοι που δεν θεωρούν σωστό το γεγονός ότι είμαστε σε σύγκρουση με την Τουρκία στον βορρά. Κατά τη γνώμη τους, πλήττει και αυτό τη διαδικασία της λύσης και της ειρήνης. Μάλιστα τους πείραξε ότι η Ελλάδα δεν επέστρεψε τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Εκείνοι οι πραξικοπηματίες (που εγώ δεν πιστεύω ότι είναι πραξικοπηματίες) καλά που διέφυγαν στην Ελλάδα και δεν ήρθαν στην Κύπρο. Αν έρχονταν εδώ στον νότο, εσείς θα τους επιστρέφατε προ πολλού, έτσι δεν είναι;

Μην ανησυχείς, αγαπητέ Χριστόφια. Δεν πλήττουμε εμείς τη διαδικασία της λύσης και της ειρήνης. Αν φυσικά αυτή είναι πράγματι μια διαδικασία λύσης και ειρήνης.

Δηλαδή, αν δεν είναι ένα παιχνίδι για να μας αποκοιμίσει.

Πολίτης (Κυπριακή Εφημερίδα)

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/02/blog-post_2.html#more

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s